De ce a fost respinsă cea mai mare cauţiune din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Stoia rămâne în continuare după gratii
Călin Stoia rămâne în continuare după gratii

Administratorul Brantner, Călin Stoia, rămâne după gratii, deşi pentru eliberarea sa s-a achitat un milion de lei. Avocatul lui, Sergiu Bogdan, a explicat pentru „Adevărul" cum a fost posiblă această situaţie.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins, ieri, cererea formulată de avocaţii omului de afaceri clujean Călin Stoia - director general al Brantner România, arestat pentru dare de mită în dosarul de corupţie al primarului Sorin Apostu - de a fi judecat în stare de libertate. Aceasta cu toate că s-a făcut dovada plăţii cauţiunii-record, în valoare de un milion de lei, stabilită în data de 25 noiembrie la Curtea de Apel Cluj. Despre această cauţiune, avocatul Sergiu Bogdan, spune că este cea mai mare stabilită în România. Banii depuşi drept cauţiune, adică un milion de lei, urmează să fie restituiţi la dispoziţia instanţei. Sentinţa  a fost atacată cu recurs.

Cum e posibil

Cum este posibilă respingerea cauţiunii, din moment ce suma a fost deja plătită? Răspunsul l-a dat avocatul lui Călin Stoia, Sergiu Bogdan. „În multe alte ţări din lume în momentul în care se plăteşte cauţiunea, cel arestat sau reţinut este eliberat automat. Însă, în România sistemul este diferit. La noi pentru a se judeca cererea de eliberare pe cauţiune este nevoie ca această cauţiune să fie deja achitată", a explicat Bogdan. Acesta a mai arătat că în momentul în care Curtea de Apel a stabilit suma de un milion de lei, magistraţii nu au decis şi asupra oportunităţii eliberării pe cauţiune.

Ce susţin avocaţii lui Stoia

Avocaţii lui Stoia şi-au motivat cererea de eliberare pe cauţiune prin faptul arătând că acesta nu se va sustrage anchetei şi nici nu va încerca influenţarea probelor sau a martorilor. „Am depus această cauţiune pentru că judecătorul care l-a arestat a spus că acesta, lăsat în libertate, nu ar oferi destule garanţii că nu va săvârşi alte infracţiuni şi că nu va influenţa ancheta. Această cauţiune este o garanţie clară care arată că Stoia nu se va sustrage şi nu va influenţa pe nimeni, pentru că pierderea pentru el ar fi substanţială. În plus, banii au fost adunaţi de la familie şi prieteni într-un fel de chetă publică, oamenii care au adunat aceşti bani cred că Stoia este nevinovat, astfel că pe Stoia este şi o presiune morală, astfel că, dacă va încălca ceea ce impune instanţa, va trebui să restituie banii din proriul buzunar", a spus avocatul Sergiu Bogdan.

În plus, Bogdan a spus că este ilogic ca Stoia să dea mită primarului în 2010 pentru a câştiga o licitaţie care avusese loc în 2009 şi cu care primarul nu avea nicio legătură.

Judecătorii le-au dat dreptate procurorilor

În replică, procurorul DNA a arătat că simpla depunere a banilor nu reprezintă o garanţie că omul de afaceri trebuie să fie eliberat. „Simpla depunere a cauţiunii nu prezintă o garanţie suficientă pentru eliberare. Cererea este neîntemeiată. Până acum, a încercat să influenţeze martorii şi să distrugă probe", a explicat procurorul DNA motivul pentru care nu consideră că Stoia ar trebui cercetat în stare de libertate.

Mai mult, procurorul DNA a spus că există dovezi certe că Stoia a încercat să şteargă informaţii din hardul calculatorului său şi a făcut referire la interceptările telefonice din data de 9 noiembrie. „Acel hard la care face referire doamna procuror nu a fost niciodată solicitat pentru verificare", a spus Sergiu Bogdan, unul dintre apărătorii lui Stoia. Potrivit avocatului, clientul său a vrut doar să transfere informaţii din vechiul calculator pe unul nou, recent achiziţionat.

Probleme cu coloana vertebrală

Procurorul DNA a mai arătat şi că omul de afaceri Călin Stoia obişnuia să apeleze la primarul Sorin Apostu, pentru a facilita obţinerea unor autorizaţii pentru prieteni şi cunoscuţi. „O astfel de persoană este şi Horaţiu Baldi, lucru ce rezultă din conversaţia telefonică din luna septembrie", a mai spus procurorul. Călin Stoia a negat însă că ar fi avut acea convorbire cu Horaţiu Baldi, care este, de altfel, fostul soţ al prietenei sale.

Călin Stoia, administratorul Brantner România, a susţinut, în faţa instanţei, că îşi dă demisia din toate funcţiile de conducere pe care le deţine până la soluţionarea cauzei. În plus, el a invocat şi starea sa precară de sănătate, care s-a înrăutăţit în cele 20 de zile de arest. Stoia a arătat că are probleme cu coloana, iar lipsa exerciţiilor fizice şi a unui tratament adecvat i le agravează. „Ca să nu mai vorbim despre condiţiile din arest", a adăugat Călin Stoia.

Şi primarul vrea să fie liber

Tot ieri, avocaţii lui Sorin Apostu au cerut eliberarea primarului suspendat sub control judiciar. Surse apropiate anchetei au arătat că în cazul primarului nu se pune problema cauţiunii, întrucât acest lucru ar stârni suspiciuni cu privire la provenienţa banilor.  Singura diferenţă între eliberarea pe cauţiune şi cea sub control judiciar este că în cazul ultimei nu se plăteşte nicio sumă.

Ce este eliberarea pe cauţiune


Conform Codului de Procedură Penală, eliberarea provizorie  pe cauţiune se poate acorda de judecator, doar la cerere. În momentul în care inculpatul este pus în libertate, instanţa dispune şi respectarea uneia sau a mai multor obligaţii de către acesta, cum ar fi: să nu depăşească o anumită limită teritorială; să anunţe orice schimbare de domiciliu; să nu intre în legatură cu anumite persoane; etc. Daca inculpatul nu respectă aceste obligaţii sau dacă săvârşeşte alte infracţiuni, banii sunt viraţi la bugetul de stat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite