De Ignat, porcul se taie şi-n parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În parcarea de la Cora se va tăia porcul aproape  ca la ţară.
În parcarea de la Cora se va tăia porcul aproape ca la ţară.

Vreţi să vedeţi cum se taie un porc? Sau cum se face caltaboşul sau masa de pomana porcului? Mergeţi azi, la 13.00, în parcarea hipermarketului Cora, unde are loc o demonstraţie pe viu în cadrul târgului „Produs de Cluj".

Clujenii care vor să vadă cum se taie porcul la ţară, după obiceiul din moşi-strămoşi, pot merge azi, la ora 13.00, în parcarea hipermarketului Cora, din cartierul clujean Grigorescu. Acolo are loc, de săptămâna trecută, o nouă ediţie a târgului „Produs de Cluj", organizat de asociaţia cu acelaşi nume. Singura abatere de la tradiţie în ceea ce priveşte tăierea porcului, o constituie asomarea animalului, conform normelor sanitar-veterinare în vigoare.

„Cum Ignatul a picat în perioada de târg, ne-am gândit să facem ceva deosebit, să organizăm o bobotaie exact ca la ţară. Singura  diferenţă va fi faptul că porcul va fi asomat, nu înjunghiat. Va fi pârlit cu paie şi apoi se vor face, la târg, produse tradiţionale: cârnaţi, caltaboşi şi sângerete", spune Ramona Moldovan, preşedintele Asociaţiei „Produs de Cluj".

La târg sunt expuse şi bunătăţi tradiţionale de la producători din întreg judeţul, bunătăţi ca: telemea, caş, brânză de burduf, slănină, ciolane, kaiser etc.

„Pomana porcului" în parcare

Ideea de a face această demonstraţie în public a obiceiului de tăiat porcul a avut-o Cosmin Moldovan (39 de ani) din localitatea clujeană Sânnicoară, unde are şi o afacere de familie. Tot el a fost cel care a donat animalul. „Vreau să arăt oamenilor şi ce înseamnă obiceiul tăiatului porcului, ce se poate face din carnea de porc, dar şi ca o mulţumire pentru toţi cei ce au cumpărat din magazinele familiei mele", afirmă Cosmin Moldovan.

El mai spune că, după asomare, porcul va fi prăjit cu paie, va fi tăiat în cruce şi se vor face de la cârnaţ, caltaboş, sângerete până la jumări. Se va oferi şi o masă pentru curioşii care se vor aduna în parcare. „Nu vom sări peste nimic, nici peste pomana porcului, acea masă care se face, de obicei, la tăiatul unui porc. Acea masă se va oferi clujenilor", adaugă Moldovan.

Credinţe transilvane de Ignat

Etnologii spun că, potrivit tradiţiei, tăiatul porcului e o îndeletnicire bărbătească şi femeile, mai ales cele însărcinate, nu au ce căuta la bobotaie. „Bărbatul care taie porcul nu trebuie să fie milos pentru că animalul simte mila şi moare mai greu. În unele zone, sângele de la porc se adună până la ultima picătură şi se amestecă cu mălai, se pune la păstrat şi e folosit ca medicament. Se ardea, iar fumul se inhala. Şi grăsimea de la porc se păstra şi era folosită ca leac pentru bolile de piele ale animalelor din gospodărie", explică etnologul Janetta Ciocan de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare. Aceasta mai zice că, în popor, se vorbeşte de o zeitate feminină numită Inătoare, care pedepsea femeile ce lucrau de Ignat. Aceasta se ghida după fumul din case.

Etnologul a mai explicat că Ignatul înlocuieşte sărbătoarea păgână a sacrificiilor de animale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite