David Dan transformă rebuturile în opere de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul tâmplar crează albume, cutii de bijuterii dar şi alte obiecte de artă din materiale reciclabile, pe care le adună din diverse locuri.

Nimeni nu s-ar aştepta să vadă o agendă, care ar putea fi folosită pentru a ţine un jurnal, să fie realizată din lemnul folosit cândva la o cuşcă de iepuri. David Dan, un tânăr artist în vârstă de 25 de ani, realizează astfel de obiecte, pe care mai apoi le vinde în cadrul târgurilor, expoziţiilor sau pe site-ul său, www.ganduridelemn.blogspot.com. Dan susţine că a început să facă asta când i s-au adunat mai multe lucruri, cu care nu avea ce face.

Realizează totul din obiecte reciclabile

S-a mutat în Cluj-Napoca de cinci ani, fiind născut în Piteşti. „Totul a început prin anul 2000, când am început să confecţionez inele ,brăţări şi amulete din piele. Au urmat lucrări în os şi lemn dăruite prietenilor, care au fost apreciate şi am continuat până astăzi, când m-am dedicat obiectelor realizate din lemn”, povesteşte David.
Obiectele de artă prind viaţă în micul său atelier de acasă. Aici, tânărul realizează cutii din lemn pictate şi agende, dar şi sculptură în piatră, os şi lemn sau mic mobilier.

„Realizez în special lucruri din obiecte reciclabile. Am avut chiar şi lucrări din cofraje folosite la beton”, ne-a povestit acesta. Una dintre agendele realizate de David a fost creată din lemnul folosit la un coteţ de iepuri, despre care tânărul spune că e foarte bine conservat şi îngrijit.
Albumul cu floricică (foto) are o hârtie de scris mai deosebită, ce imita fibra lemnului, coperta este din lemn de brad, iar piesa de decor este pictată dupa un desen tibetan, culorile folosite fiind acrilice. „Hârtia se poate schimba după ce se termină cea din coperţi”, a mai spus acesta.

Daltă, fierăstrău, maşină de găurit...

David Dan foloseşte la realizarea agendelor şi cutiilor de bijuterii şi fotografii vechi sau tablă. Uneltele de care se foloseşte pentru a realiza toate acestea sunt o daltă, un mic fierăstrău şi, uneori, o maşină de găurit.
Preţurile sunt unice în cazul fiecărei cutii sau agende, asemenea şi obiectele, neexistând două la fel. Astfel, o agendă costă, în medie, 60 de lei, iar o cutie mică 50 de lei. Cele mari şi mai „ornate“ pot ajunge la 250 de lei.
Tânărul îşi vinde obiectele atât pe site, cât şi în cadrul târgurilor cu produse handmade. El poate fi găsit astăzi pe pietonalul Matei Corvin din centrul municipiului Cluj-Napoca.

Întrebări şi răspunsuri

Unde creezi obiectele de artă?
Momentan realizez totul acasă, într-un mic atelier. Sper ca pe viitor să fac asta într-un garaj.

Ce foloseşti pentru a realiza, de exemplu, o agendă?
Hârtie, sfoară, uneori tablă şi lemn, care este îmbălsămat în ulei de in, plus culori.

Ce-i place

”În Cluj-Napoca am descoperit multe lucruri interesante, dar îmi place în special deschiderea pe care o au oamenii de aici”, a povestit David.

Ce nu-i place

”De obicei nu mizez pe lucruri negative, motiv pentru care mi-e greu să spun sau să îmi dau seama ce nu îmi place la oameni, la viaţă, la oraş. Îmi place să văd partea bună a lucrurilor”, a spus acesta.

Profil

Născut în 1985 la Piteşti
Studii: Şcoala Populară de Arte ”Tudor Jarda”, Cluj
Profesie: tâmplar

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite