Dascălu-Paszkany, întâlnire de gradul III (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audieri-maraton au avut loc ieri la Curtea de Apel Cluj într-unul dintre cele mai „grele“ dosare aflate pe rolul acestei instanţe. Atât patronul Iulius Group, Iulian Dascălu, cât şi omul de afaceri clujean Arpad Paszkany au compărut, ieri, în faţa instanţei.

Alături de cei doi protagonişti ai dosarului „Gazeta II“, pe holurile Curţii de Apel au mai aşteptat, ore în şir, şi alte VIP-uri, implicate într-un fel sau altul în dubioasele tranzacţii dintre cei doi rivali. Iulian Dascalu, patronul Iulius Mall Cluj, a declarat, la înfăţişarea din procesul în care acesta îl acuză pe Arpad Paskany de şantaj, că dacă nu cădea la „înţelegere“ cu patronul CFR, lucrările de construire a centrului comercial ar fi fost suspendate doi-trei ani. În plus, Iulius Group ar fi intrat în faliment. Acum Dascălu cere daune morale de 100.000 de euro.

Procesul a început de la un teren de 14.000 de metri pătraţi, aflat în spatele actualului centru comercial. Iulian Dascălu a declarat în faţa instanţei că a avut o întâlnire cu Arpad Paszkany în 2005, în urma căreia a stabilit să cedeze terenul respectiv pentru a încheia un alt litigiu, care l-ar fi putut duce în faliment.

Este vorba despre un proces de contestare a licitaţiei pentru concesionarea terenului de sub actualul Iulius Mall din Cluj. „Lucrările la centrul comercial din Gheorgheni ar fi întârziat 2-3 ani şi Iulius Group ar fi intrat în consecinţă, în faliment, având credite luate. Eram agitat că pierd pocesul şi am acceptat o sumă mai mică“, a spus Iulian Dascalu în faţa instanţei. Preţul stabilit pentru acest teren a fost de 250.000 de euro, din care semnatarul contractului, SC Build Corp, antreprenorul cu care a colaborat Iulian Dascălu, a încasat doar 10.000 euro bani gheaţă, iar restul sumei de 240.000 de euro i-a primit sub formă de publicitate pe stadionul CFR Cluj.

Toate acestea s-ar fi petrecut, potrivit rechizitoriului, sub presiunea articolelor de presă comandate de Paszkany contra lui Dascălu, în ziarele trustului de presă „Gazeta“. De aici şi supranumele dosarului - „Gazeta II“, spre deosebire de „Gazeta I“, în care sunt judecaţi pentru şantaj şefii trustului de presă.

Paszkany spune că el a pierdut

Pe terenul cumpărat, Arpad Paszkany a construit o bază de antrenament pentru CFR. Iulian Dascălu a spus, însă, că terenul cu pricina era destinat construirii hipermarketului Auchan. „Valoarea terenului era de 400.000 de euro şi mi-a spus ca e exagerată suma“, a mai spus Dascălu judecătorilor.

Audiat imediat după Dascălu, afaceristul Arpad Paszkany a susţinut că el a fost cel păgubit în urma tranzacţiei prin care a preluat terenul în cauză. „Dacă proiectele mele, Esplanada şi Polus, nu ar fi fost în pericol să fie stopate din cauza unor verificări tendenţioase, nu aş fi acceptat terenul în schimbul celui pe care e acum Iulius Mall“, a spus Arpad Paszkany. Patronul CFR Cluj susţine că nu e adevărat că i-a „ordonat“ lui Liviu Man, patronul trustului Gazeta, să înceapă o campanie de denigrare la adresa lui Dascălu şi că, în afară de contractele de publicitate pe care le avea cu ziarele trustului respectiv, nu i-a acordat niciun leu în plus lui Man. „Nu mă consider vinovat şi nu sunt de acord cu plata către Iulian Dascălu (a daunelor morale de 100.000 de euro – n.r.)“, a spus Paszkany la finalul audierilor.

Martori VIP

Pe coridoarele Curţii de Apel Cluj au aşteptat, sâmbătă, ore întregi, să fie audiaţi, mai mulţi martori „grei“ din dosar. Printre aceştia s-au aflat fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, Toma Rus, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Şerban Graţian şi fostul vicepreşedinte al aceleaşi instituţii, Liviu Medrea, dar şi actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Bica. De asemenea, au fost citaţi şi s-au prezentat în faţa judecătorilor omul de afaceri Sorin Dan, preşedintele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Liviu Mărghitaş, şi deputatul PNL Horea Uioreanu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite