Dans new age la Cluj: arte marţiale, meditaţie şi ritm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un moment dintr-un jam session de Contact Improvisation
Un moment dintr-un jam session de Contact Improvisation

Aproximativ 15 clujeni se întâlnesc săptămânal pentru a practica o formă mai puţin obişnuită de dans contemporan. Contact Improvisitation are la bază improvizaţia şi este un melanj între artele marţiale, dans şi tehnicile de ralaxare sau meditaţie.

Una dintre cele mai populare forme de dans contemporan din lume, Contact Improvisation (CI), prinde tot mai mult printre clujeni. Aproximativ 15 clujeni se întâlnesc în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, la Fabrica de Pensule, unde practică cel mai permisiv şi liber „stil de dans”.

„Cei doi dansatori care practică CI trebuie să fie în contact fizic permanent, însă acei oameni nu trebuie să fi practicat sau să fie specialist în ale dansului, pentru că, spre deosebire de alte dansuri, CI nu are o coregrafie predefinită”, a explicat Kelem Kinga, directorul Organizaţiei GroundFloor Group, cea care organizează întâlnirile de CI la Cluj, dar şi unul dintre cele mai cunoscute Festivaluri Internaţionale de profil din Europa, Trans Contact.

„Unii fac yoga, noi CI”

Spre deosebire de celelalte genuri de dans, în CI atenţia este centrată pe orice se poate întampla între parteneri, până la cel mai mic detaliu, contactul fizic permanent fiind esenţial.

„Dat fiind faptul că totul porneşte din interior, există o atenţie specială asupra propriului tău corp şi asupra corpului partenerilor tăi”, a precizat Kelem Kinga. Ea a precizat că această formă de dans împrumută elemente din artele marţiale, dat fiind faptul că primii practicanţi ai CI în America, în 1970, erau specialişti în aikido, dar are şi o conotaţie spirituală.

„Cum unii fac yoga sau meditaţie, noi facem Contact Improvisation. Există o mulţume de exerciţii în această formă de dans care te ajută la relaxare. E o formă prietenoasă a meditaţiei”, a explicat Kinga.

Jam-session de dans

Clujeanca Ioana Braşovean practică CI din 2006 şi spune că a avut o revelaţie atunci când a început cursurile de dans. „Nu poţi dansa CI dacă nu eşti deschis şi ai prejudecăţi. În general, oamenii nu se uită în ochii tăi, aici însă tocmai despre asta e vorba. Trebuie să fii deschis să poţi atinge o persoană pe care n-o cunoşti. După dans, am o senzaţie de bine, eşti mai apropiat de oameni”, a explicat Ioana Braşovean,  în vârstă de 30 de ani, coordonator de programe în cadrul unei organizaţii neguvernamentale.

Cea mai spectaculoasă latură a acestui tip de artă sunt jam-sessionurile, corespondentul în dans al celebrelor jam-sessionuri din jazz, în care participanţii practică CI fără o temă sau nişte intenţii de mişcare prestabilite.

Cursuri pentru popularizare

Pentru a face mai cunoscută această formă de artă, Organizaţia GroundFloor Group, va organiza cursuri de iniţiere în CI, începând de joi, 14 ianuarie, la Fabrica de Pensule. Cursurile vor fi conduse de Dorka Farkas, din Ungaria, una dintre specialistele din Europa în CI. Costul unui curs este de 10 lei şi are o durată de două ore şi jumătate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite