Dan Nechita, strategul militar de la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul în vârstă de 29 de ani a plecat la facultate în Statele Unite ale Americii. După ce a absolvit Universitatea Columbia, acesta a ajuns doctorand în strategie militară la Universitatea „George Washington”.

Dan Nechita are un CV impresionant, iar asta doar de când studiază strategie militară în capitala americană. A lucrat alături de specialişti la Institutul de Securitate Globală din Washington, Institutul de Război şi Pace „Arnold A. Saltztman”, dar a făcut şi un stadiu de practică în jurnalism, la postul de televiziune ABC News.

Tânărul este mult mai pasionat, însă, de învăţământ şi managementul acestui domeniu, decât de terorism sau siguranţa naţională. Din acest motiv a reuşit să obţină şi o bursă, „Jack Kent Cooke”, în valoare de nu mai puţin de 30.000 de dolari pe an, care se acordă studenţilor cu rezultate excepţionale.

Poveste de succes

A plecat în State la vârsta de 21 de ani şi a dus acolo Clujul, în suflet. „Am plecat acolo la studii în urmă cu opt ani. Mi-am finanţat singur studiile, m-am angajat în cadrul campusului şi astfel am câştigat banii”, ne-a povestit acesta. „Nu e complicat să lucrezi acolo pe lângă cursuri, trebuie doar să te organizezi foarte bine. Poţi lucra la librărie, la cafenea, sunt diverse job-uri”, a precizat clujeanul.
Dan s-a reîntors la Cluj în urmă cu câteva săptămâni, pentru a le prezenta tinerilor de acasă avantajele urmării unei facultăţi în SUA. „Studenţii trebuie să ştie că a studia în SUA nu înseamnă o evadare din România, ci o şansă pentru o educaţie mai bună. Trebuie să revii şi să o aplici în ţara ta”, a adăugat acesta. Cu siguranţă, completează el, va reveni în România. „Vreau să mă întorc acasă după terminarea studiilor, simt că am o datorie faţă de ţara mea”, a spus el. Urmează să încheie studiile de doctorat în 2015. Clujeanul este căsătorit, plecând în State cu soţia.
Cu o diplomă în economie, la Universitatea Columbia şi cu doctoratul în strategie militară la Universitatea „George Washington”, clujeanul nu îşi doreşte să urmeze niciuna din aceste două profesii. În schimb, îşi doreşte să predea la o universitate recunoscută.
După doi ani în care a reuşit să se angajeze în cadrul campusului şi să îşi autofinanţeze cursurile, tânărul a fost admis la Universitatea Columbia din New York, unde a studiat alţi doi ani.

„În SUA nu te obligă nimeni să toceşti”

Întrebat despre diferenţele dintre sistemul nostru de învăţământ şi cel de peste ocean, Dan a precizat că „dincolo nu te obligă nimeni să aduni prezenţe şi nu te obligă nimeni să toceşti”. „Se învaţă treptat, prin discuţii, esee. Astfel îţi rămâne informaţia în cap, nu învăţând definiţii pe de rost”, a mai spus Dan. Mai mult, pentru a fi considerat un student care învaţă la zi, în SUA e nevoie să participi la cursuri 12 ore pe săptămână, a mai povestit tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
De ce Universitatea Columbia şi nu ceva mai „uşor”?
D.N.: Am urmat cursurile unui colegiu doi ani, apoi am fost admis aici. Am ales Columbia deoarece este printre cele mai bune din lume. Face parte din „Ivy League”, printre care se numără Harvard, Yale, Princeton.
Ce ai lucrat în SUA, în timpul facultăţii?
D.N.: Corectam compunerile copiilor, lucram ca şi asistent. Nu era ceva complicat, lucram câteva ore pe săptămână, deoarece programul de la facultate nu îmi permitea mai mult.

Ce-i place
Să le arate şi să le explice tinerilor români avantajele începerii studiilor în State. „Nu am niciun interes comercial pentru care fac asta. Motivul e dat de faptul că am trecut prin asta şi vreau să-i ajut pe tinerii români”, a spus Dan.

Ce nu-i place
Faptul că în România, sistemul de învăţământ nu este performant atât cât ar trebui. Cu toate că studenţii sunt pregătiţi teoretic nu îi ajută foarte mult atunci când trebuie să se descurce practic.

Profil
S-a născut la Cluj-Napoca în 26 ianuarie 1981
Profesie: economist
Studii: Universitatea Columbia, doctorand la Universitatea „George Washington”
Stare civilă: căsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite