Acuzaţii DNA în dosarul Apostu: şeful Poliţiei minte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Păcurar
Ioan Păcurar

Şeful Poliţiei Cluj, Ioan Păcurar, a susţinut iniţial că  procurorul de caz a aprobat ca inculpatul Călin Stoia, arestat preventiv în dosarul Apostu, să poată ieşi aproape zilnic din arestul poliţiei la tratament. Potrivit unui comunicat DNA, „declaraţia inspectorului şef nu corespunde realităţii".

Şeful Poliţiei Cluj, Ioan Păcurar, a susţinut iniţial că procurorul de caz a aprobat ca inculpatul Călin Stoia, acuzat de dare de mită şi arestat preventiv în dosarul Apostu, să poată ieşi aproape zilnic din arestul poliţiei la tratament, la Spitalul de Recuperare Cluj. Ulterior, Ioan Păcurar a revenit cu o altă variantă, respectiv că ieşirile lui Stoia nu au nevoie de avizul procurorului, deoarece Stoia beneficiază de tratament ambulatoriu, pentru care nu este nevoie de avizul procurorului de caz.

Potrivit evz.ro, Stoia merge aproape zilnic câte două ore la Spitalul de Recuperare, la bazin, şi unde face şi exerciţii pentru afecţiuni la coloana vertebrală. „Nu este decizia mea. Călin Stoia a fost examinat de un medic şi, cum în arest nu poate face acest tratament, procurorul de caz a aprobat pentru el acest tratament care se face în afara arestului. Este dreptul fiecărui om arestat să beneficieze de tratamente medicale adecvate. Dacă nu poate beneficia de aceste tratamente în arest, atunci, sub pază, cel arestat este dus la diferite unităţi spitaliceşti", a spus Păcurar pentru „Adevărul“.

DNA dezmite: procurorul de caz nu ştie de Stoia

„Prin urmare atât informaţia conţinută în comunicatul emis de IPJ Cluj referitoare la aceste aspecte (posibilitatea lui Stoia de a se trata în afara arestului), cât şi declaraţia inspectorului şef al IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, nu corespund realităţii", se arată în comunicatul DNA cu privire la informaţiile privind regimul special de detenţie de care ar beneficia omul de afaceri Călin Stoia, inculpat arestat preventiv într-un dosar penal instrumentat de Serviciul Teritorial Cluj, aflat în custodia Arestului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj.

„În conformitate cu art. 139 din Codul de procedura penală, privind tratamentul medical sub pază permanentă, în cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii Publice, motivele care au determinat luarea acestei măsuri fiind comunicate de îndată procurorului. În prezenta cauză, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj care îl avea în custodie pe inculpatul Călin Stoia nu a făcut nicio comunicare Serviciului Teritorial Cluj nici cu privire la efectuarea de investigaţii de specialitate şi nici cu privire la procedurile de recuperare efectuate la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj de care a beneficiat inculpatul aflat în arest preventiv.“ Contactat telefonic, Ioan Păcurar a precizat că urmează să lămurească situaţia.

IPJ Cluj: Procurorul de caz nu trebuia informat

Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, asistenţa medicală de care a beneficiat Călin Stoia nu este supusă informării sau confirmării procurorului de caz. „Persoanele care asigură paza locului de deţinere dispun efectuarea tratamentului în baza actelor medicale şi informează procurorul cu privire la necesitatea luării acestei măsuri; în conformitate cu art. 50 din Legea nr. 275/2006, dreptul la asistenţă medicală este un drept garantat al persoanei deţinute, nesupus aprobării altor instituţii.

În cazul de faţă, este vorba de aplicarea art. 50 din Legea nr. 275/2006 coroborat cu art. 26 din H.G nr. 1897/2006, care defineşte asistenţa medicală ambulatorie, acestei proceduri făcându-i obiectul şi numitul Stoia Călin; această formă de asistenţă medicală nu e supusă informării / confirmării procurorului de caz. Înainte de luarea măsurii de tratament ambulatoriu, persoana arestată preventiv a urmat un tratament medicamentos care nu şi-a produs efectul scontat, fapt ce a dus la necesitatea efectuării de investigaţii medicale complexe despre care a fost informată telefonic şi conducerea DNA -Serviciul Teritorial Cluj de către şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj.

În această situaţie s-au aflat, în cursul anului 2011, alte 47 de persoane reţinute sau arestate preventiv, acestea urmând un tratament ambulatoriu, nu doar persoana în discuţie", se arată în comunicatul IPJ Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite