Cluj: DESTINAŢII DE WEEKEND/ Ţara Călatei, călătorie în timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: DESTINAŢII DE WEEKEND/ Ţara Călatei, călătorie în timp
Cluj: DESTINAŢII DE WEEKEND/ Ţara Călatei, călătorie în timp

Zona situată între Cluj şi Huedin este una dintre puţinele în care obiceiurile localnicilor se păstrează intacte de sute de ani. Principalele atracţii turistice ale zonei sunt bisericile fortificate, unele datând chiar din secolul al XIII-lea, şi camerele de oaspeţi, garnisite cu obiecte tradiţionale.

Citeşte şi Din Australia în Ţara Călatei, călăuzit de o „transilvaniacă”

O excursie în Ţara Călatei vă poate scăpa de grijile cotidiene şi vă va oferi, chiar şi după câteva ore petrecute în zonă, o perspectivă complet nouă asupra împrejurimilor Clujului. Zona este una din puţinele din ţară în care localnicii şi-au păstrat tradiţiile de sute de ani şi în care, cu ocazia sărbătorilor, aveţi ocazia de a admira un port popular impresionant.

Biserici fortificate

Principala atracţie a zonei o reprezintă bisericile fortificate, cu tavan împărţit în pătrate pictate, aflate în aproape fiecare sat dintre cele 42 care cuprind, din punct de vedere geografic, Ţara Călatei. Cea mai pitorească este, spun numeroşii turişti care viziteză zona, cea din satul Văleni, care datează din 1261, când, pe dealul care străjuieşte localitatea, s-a ridicat o capelă.

Ulterior, aceasta a fost extinsă până la dimensiunile unei biserici parohiale, iar în perioada invaziilor tătarilor a fost fortificată cu două rânduri de ziduri. Nu este, însă, singura de acest gen, astfel de biserici aflându-se şi la Mănăstireni, Mărgău, Izvoru Crişului sau Sâncraiu.

Pe lângă biserică, Văleniul oferă şi oportunitatea de a vedea, în casele ţăranilor de origine maghiară, modul în care aceştia ştiu să îşi păstreze tradiţiile.

În majoritatea gospodăriilor, există o cameră special amenajată, în care se află costume populare, broderii, mobilier sau ceramică datând de sute de ani. „Cele pe care le am eu sunt de pe vremea străbunicii”, ne spune Elisabeta Kovacs, una dintre localnice.

„Republica Călata”

Alături de tradiţii, zona oferă o serie de peisaje de basm, dar şi posibilitatea de a efectua excursii sau drumeţii spre Beliş, Vlădeasa sau spre Stana, la ciudata casă-castel a arhitectului Kos Karoly, cel care a condus delegaţia care, în 1918, a propus Consiliului Dirigent de la Sibiu înfiinţarea „Republicii Călata” şi l-a nominalizat pe avocatul Albrecht Lajos din Huedin pentru postul de preşedinte.

Sâncraiu, capitala pensiunilor

„Capitala” Ţării Călatei este, pentru turişti, în special pentru cei din Ungaria, satul Sâncraiu, unde se află peste 40 de pensiuni agro-turistice.

Aici, turiştii pot vedea pe viu cum se practică meşteşugurile tradiţionale, precum sculptura în lemn sau ţesutul, se pot delecta plimbându-se cu caii sau pot gusta bucatele pregătite de gospodinele din sat. O noapte de cazare, cu două mese - micul dejun şi cina, cu trei feluri - costă aproximativ 20 de euro de persoană.

Zona este extrem de populară printre turiştii maghiari, mai ales că aceştia au posibilitatea de a-şi achiziţiona diverse produse tradiţionale plătind chiar în forinţi, fără să fie nevoiţi să aibă asupra lor moneda naţională românească.

Sâncraiu poate reprezenta punctul de pornire spre vizitarea zonei în care se află arbori Sequoia, la Săcuieu, dar şi locul unde vă puteţi întâlni cu diverse manifestări tradiţionale, precum Balul Strugurilor sau concursul anual de cules măceşe, în octombrie.


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele de mai jos

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite