Cutia neagră a MIG-ului prăbuşit, trimisă la Bucureşti pentru expertize.(VIDEO) Zborul a durat doar opt minute. (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul de tip MIG 21 LanceR a căzut în apropierea caselor
Avionul de tip MIG 21 LanceR a căzut în apropierea caselor

Anchetatorii accidentului aviatic de la Călăraşi (judeţul Cluj) au descoperit cutia neagră a MIG-ului 21 LanceR, căzut, ieri. Cutia a fost descoperită intactă în perimetrul în care s-au împrăştiat bucăţi din avionul de vânătoare. Aceasta a fost trimisă pentru expertiză la Bucureşti în cursul serii.

UPDATE ora 17.00: În câteva pungi  au fost duse, astăzi, la amiază, rămăşiţele pământeşti ale celor doi piloţi la Institutul de Medicină Legală din Cluj. După câteva ore, ce a mai rămas din trupurile celor doi a fost transportat la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, unde s-a ţinut un priveghi, la care au participat familiile, colegi militari şi circa 20 de americani. „Îi cunosc de multă vreme, am lucrat ani întregi alături de ei. E e o adevărată tragedie. Nici nu am cuvinte să o descriu“, a spus, la ieşirea de la priveghi Ion Niţu, un coleg de-al victimelor. Laurenţiu Chiriţă şi Sorin Avram  Cei doi piloţi vor fi îngropaţi, miercuri, respectiv, joi, cu onorurui militare la Câmpia Turzii respectiv Târgu-Mureş.

Cutia care urmează să dezlege o parte din misterele prăbuşirii MIG-ului 21 LanceR de la Călăraşi, judeţul Cluj, a fost transportată de urgenţă la Bucureşti, în cursul serii de ieri. Aceasta urmează a fi cercetată de o echipă de specialişti din cadrul Ministerului Apărării (MApN). Ieri, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, alături de comisia specială formată la nivelul MApN au continuat cercetările în zona în care s-a prăbuşit avionul, până la ora 00.30.

Una dintre ultimele apariţii în public a căpitan comandorului Laurenţiu-Nicolae Chiriţă. SURSA: Rospotters.ro

Ulterior aceasta a fost securizată de jandarmii şi militarii Flotilei 71 Aeriene din Câmpia Turzii. În cursul zilei de ieri, principala misiune a anchetatorilor a fost recuperarea rămăşiţelor pământeşti a celor doi piloţi-eroi, căpitanul comandor Laurenţiu-Nicolae Chiriţă (40 de ani şi 1.300 de ore de zbor), respectiv locotenentul comandor Sorin Avram (40 de ani şi 1.000 de ore de zbor).

Zbor de doar opt minute

Potrivit locotenentului colonel Liviu Lascu, procurorul militar care efectuează cercetări în dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, în cazul accidentului aviatic, zborul celor doi piloţi a durat doar opt minute. „Durata zborului a fost de la 13.06 până la 13.14. Cu siguranţă, conform planificării, acesta urma să fie mai mare. Ieri, prioritară a fost recuperarea rămăşiţelor pământeşti, urmând ca astăzi să continuăm cercetările la punctul de comandă şi la componenţa aeronavei“, a declarat acesta. Anchetatorul a mai arătat că până în prezent nu s-au făcut cercetări cu privire la cauza accidentului.

„Astăzi voi discuta personal cu cei care se aflau la punctul de comandă pentru a lua la cunoştinţă eventualele raportări de incidente. Rămăşiţele pământeşti a militarilor au fost duse aseară la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, urmând ca astăzi să fie predate familiilor“, a mai arătat procurorul.

Au evitat o catastrofă

Cei doi piloţi care au murit, ieri, în accidental aviatic de la Călăraşi, au evitat în ultimul moment prăbuşirea avionului peste două case în care locuiau cinci persoane. Potrivit martorilor, MIG-ul în care se aflau căpitanul comandor Laurenţiu-Nicolae Chiriţă şi locotenentul comandor Sorin Avram, în cădere a retezat mai mulţi copaci, după care s-a prăbuşit în câmp aproape de gardurile proprietăţilor lor.

Forţele Aeriene Române au pierdut doi dintre piloţii care aveau la activ zeci de misiuni de poliţie aeriană. De la locul accidentului până la pista de aterizare era o distanţă de doar un kilometru.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite