Curăţarea ţării de gunoaie începe la Cluj (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii şi-au propus să adune mii de tone de deşeuri
Voluntarii şi-au propus să adune mii de tone de deşeuri

Prima fază presupune determinarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale cu ajutorul GPS-ului. Săptămâna viitoare începe la Cluj identificarea gunoaielor de pe teritoriul ţării de către voluntarii Let's Do It, Romania!, cea mai mare iniţiativă de curăţare a României de gunoaie.

Zeci de ONG-uri, autorităţi şi ministere demarează un proiect-gigant, prin care-şi propun curăţarea zonelor naturale ale ţării de gunoaie. Desfăşurat la nivel naţional, proiectul Let's Do It, Romania! este împărţit pe judeţe, echipele fiind formate de voluntari. Potrivit organizatorilor, oricine se poate înscrie. Cei dornici să ia parte la proiect se pot înscrie aici. Ideea a pornit în Estonia în 2008. Acolo, peste 50.000 de voluntari au strâns circa zece mii de tone de deşeuri într-o singură zi!

Prima parte a acţiunii, care presupune cartarea, demarează la Cluj şi va avea loc în weekend-ul 20-21 martie. „Există 130 de voluntari înscrişi pentru Cluj în acest moment. Primul judeţ ales pentru această activitate este Clujul deoarece este judeţul cu cel mai mare număr de voluntari înscrişi”, ne-a spus Anca Baniţă, responsabilă cu comunicarea în cadrul proiectului.

Vezi ce a reuşit să facă Estonia în 2008

Gunoaiele, urmărite cu GPS-ul

Cartarea presupune determinarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale cu ajutorul GPS-ului, informaţiile fiind ulterior încărcate într-un soft special, rezultatul final al acestei acţiuni fiind o hartă a deşeurilor din România. Pe baza acestei hărţi va fi solicitat sprijinul concret al autorităţilor, companiilor private şi al publicului implicate în proiect.

„Procesul se desfăşoară astfel: voluntarii sunt organizaţi în echipe de câte două persoane şi se deplasează cu maşinile proprii dotate cu GPS, determină cu ajutorul unei hărţi coordonatele mormanelor de gunoi, notează pe formular caracteristicile deşeurilor (tipul acestora, stare, nivel de degradare), toate aceste informaţii fiind încărcate ulterior în soft”, ne-a explicat Anca Baniţă. Potrivit acesteia, cartarea va ţine până pe 30 iunie. Abia după identificarea tuturor deşeurilor se va trece la colectarea acestora.

Mormanele de gunoi pe care voluntarii le vor identifica şi curăţa în cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de către cetăţeni în arealele naturale. „În mormanele de gunoi nu se includ zonele în care au fost transportate deşeuri cu utilaje şi depozitate sistematic, respectiv gropile de gunoi ilegale. Arealele naturale curăţate pot fi atât pe uscat, cât şi pe apă”, a precizat Baniţă.

Responsabilul Let's Do It, Romania! ne-a spus că s-a început deja contactarea autorităţilor centrale şi locale.

Proiectul desfăşurat în România, cel mai mare din Europa

Proiectul Let's Do It, Romania! a fost iniţiat în Estonia în anul 2008 şi implementat ulterior cu succes de Letonia şi Lituania, în 2009. În Estonia au fost strânse peste zece mii de tone de deşeuri într-o singură zi, cu ajutorul a 50.000 de voluntari. În prezent, acesta a fost preluat de Portugalia, Slovenia şi România. Ţara noastră e cea mai mare care s-a înscris în proiect. În România, acţiunea a fost iniţiată de EcoAssist.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite