Cum se trăieşte doar cu salariul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Kovacs (stânga) şi Andrei Muntean au încheiat experimentul nu doar lefteri, ci şi cu datorii
Robert Kovacs (stânga) şi Andrei Muntean au încheiat experimentul nu doar lefteri, ci şi cu datorii

Studenţii Andrei Muntean şi Robert Kovacs au trăit timp de o lună cu 461 de lei, valoarea salariului minim pe economie din România. Tinerii clujeni care au experimentat viaţa cu salariul minim au slăbit în 30 de zile până la 10 kilograme şi au depăşit bugetul cu 40 de lei. 

Te izolezi, devii irascibil, nu te mai poţi concentra, n-ai bani de o carte sau să-ţi cumperi un covrig. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile a doi tineri studenţi din Cluj-Napoca după 30 de zile cu salariul minim pe economie.

Mai citeşte şi:

INTERVIU: Studenţii care au trăit timp de o lună cu bani puţini

Foamea e, poate, ultima problemă în viaţa celor care supravieţuiesc cu 461 de lei pe lună, consideră Andrei Muntean (22 de ani) şi Robert Kovacs (24 de ani), cei doi protagonişti ai experimentului. Au început să trăiască astfel la 8 noiembrie, iar la 8 decembrie studenţii erau mult mai slabi, demoralizaţi, obosiţi şi nervoşi.

Andrei a slăbit zece kilograme, iar colegul său trei trei. Primul, care urmează cursurile Facultăţii de Farmacie, şi Robert, care e politehnist, spun acum că nici nu le-atrecut prin cap ce greutăţi întâmpină zi de zi o persoană care trăieşte cu nici 500 de lei pe lună. „Dormeam ziua când ne era foame, dormeam noaptea. Noi am mâncat să ne umflăm, nu să ne hrănim. Să scăpăm de senzaţia de foame",  a povestit Robert. Ei şi-aucalculat un buget de 15 lei pe zi, cam cât le rămânea după ce jumătate din venit l-au pus deoparte pentru cheltuielile de bloc sau de cămin (cei doi nu au luat în calcul chiria). Primele schimbări s-au văzut în regimul alimentar.

Mâncarea de bază: cartofi şi orez

Cele două mese copioase au fost înlocuite cu una mult mai sărăcăcioasă. „Mâncarea de bază a constat în cartofi, orez şi multe macaroane. Am făcut macaroane multe. Dar cu mâncatul puţin te obişnuieşti după o săptămână", a mai spus Robert. Din cauza lipsei banilor, cei doi studenţi au realizat că e dificil să te deplasezi, deoarece transportul în comun e scump, 3,5 lei două călătorii cu autobuzul, iar la o maşină nici nu poţi visa cu un asemenea venit. „Trebuie să rămâi în cartierul în care trăieşti. Acolo să-ţi găseşti şi de lucru şi tot, să nu dai banii pe transport. Practic, trebuie să te izolezi de prieteni şi chiar de familie, deoarece nu-ţi permiţi să te plimbi", au explicat cei doi studenţi.

„Stai în cartierul tău"

Experimentul tinerilor i-a impresionat pe prietenii acestora, care s-au oferit să-i scoată în oraş de câteva ori. „Când nu ai bani, e mai greu să refuzi constant ieşirile şi petrecerile spunând franc amicilor de ce nu poţi ieşi. Ei zic «hai că fac eu cinste», dar mereu le spun că nu pot", a mai spus Robert. Când totuşi s-au încumetat să iasă în oraş, cei doi nu şi-au permis decât o bere, la 5 lei. „Am stat cu o bere în mână o oră şi jumate. Cu poftele e cel mai greu, trebuie să renunţi la multe, chiar şi la un covrig amărât", a explicat Andrei. El spune că cel mai mult i-a lipsit însă o ieşire la teatru sau la film. „Cu banii ăştia nu poţi merge la un spectacol bun, nu poţi cumpăra o carte bună, să vezi un film sau să mergi la o piesă de teatru. Iar un popor fără cultură e un popor mort ", a mai spus Andrei.

Concluzii

Tinerii spun acum că nu ar putea trăi o viaţă cu un venit de 461 de lei pe lună. „Cred că aş înnebuni", a spus Robert. „Dacă aş fi în această situaţie, probabil aş lucra pentru banii ăştia opt ore şi aş încerca să îmi găsesc ceva de lucru peste weekend şi ceva seara, al treilea job", a completat Andrei. Tinerii vor întocmi un raport care va fi prezentat mai multor instituţii centrale, printre care Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei, dar şi unor europarlamentari.

"Viaţa cu salariul minim e un coşmar. Nu poţi trăi decent, ci doar supravieţui."
Robert Kovacs student Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite