Cum se învaţă meserie pe banii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boldizsár Beatrice este, zilnic, bucătarul a peste 50 de săteni din Săvăsdisla
Boldizsár Beatrice este, zilnic, bucătarul a peste 50 de săteni din Săvăsdisla

Peste 200 de femei din satele judeţului Cluj vor deveni bucătărese, coafeze şi contabile după ce vor absolvi o serie de cursurile organizate cu finanţare europeană.

„Am vrut să fim propriii noştri şefi, de aceea am deschis o mică afacere de familie împreună cu soţul, un fel de 3 în 1, o cofetărie, o gelaterie şi un fast-food. Cum avem nevoie şi de bucătari calificaţi, fiica mea şi cu mine ne-am înscris deja la cursuri", spune Boldizsár Beatrice, 41 de ani, din satul Săvădisla, care a  participat ieri, la sediul Primăriei Săvădisla, la o conferinţă de presă cu cei care organizează cursurile.

200 de femei de la ţară din judeţul Cluj vor învăţa meserie pe bani europeni datorită Asociaţiei Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural (AFFMR) din Bucureşti, care are un proiect numit „Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare din mediul rural". Acesta se va derula în mai multe oraşe din ţară până în octombrie 2012 şi a fost finanţat de UE cu circa 17,8 milioane de lei.

În judeţul Cluj s-au înfiinţat un Centru de Suport pentru Femei în localitatea Viişoara, dar cursuri au loc şi la căminul cultural din Săvădisla.

Mamă şi fiică se şcolesc cot la cot

Boldizsár Beatrice spune că a aflat de cursul de bucătar de la cei de la căminul cultural din sat. S-a înscris  fiindcă are nevoie de o calificare în domeniu, mai ales că, din iulie, şi-a deschis o mică afacere de familie. A investit în ea toate economiile: circa 35.000 de euro. Încă nu ştie dacă s-a meritat, însă dacă nu va merge se va reprofila şi va încerca să transforme fast-food-ul în restaurant.

Deşi e clujeancă get-beget şi a fost timp de 19 ani secretară la diferite firme din oraş, ea şi-a dorit mereu să aibă propria sa afacere. „Localul l-am construit respectând tot ce înseamnă normă europeană. Are o capacitate de 80 de locuri, jos e pentru fumători, iar la etaj pentru nefumători. Acum, bucătari suntem fiica mea şi cu mine. Eu lucrez până seara, iar seara intră ea în tură, dacă pot să spun aşa. Avem nevoie de bucătari calificaţi şi fiind afacerea noastră, de ce să nu învăţăm", spune femeia.

La fel fac şi la acest curs de bucătar. La primele ore, Boldizsár Beatrice a lipsit, însă şi-a luat notiţele de fiica sa, Szidónia Székely, care e studentă la Relaţii Internaţionale, la Universitatea „Babeş-Bolyai". „Învăţăm împreună. Acest curs e o şansă pentru femeile de la ţară care, din păcate, nu au acces la informaţie, de accea am zis să profit", adaugă aceasta.

Diplome recunoscute

În urmă cu două săptămâni, 20 de femei din Săvădisla şi altele 20 din Gilău au început cursurile de bucătar, care se ţin în fiecare sâmbătă, la căminul cultural, timp de patru ore. După şase luni, ele vor da examen şi vor obţine un certificat de calificare recunoscut de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor. După cursuri, femeile vor fi învăţate cum să-şi facă un CV şi cum să se prezinte la un interviu, fiind ajutate şi să-şi găsească un loc de muncă. Sorana Pogăcean, coordonatorul centrului de la Viişoara al AFFMR, spune că înainte de începerea lecţiilor s-au făcut studii. S-a vorbit atât cu femeile de la sate despre ce ştiu ele să facă şi ce vor să facă, dar şi cu angajatorii legat de ce vor. „Cum Săvădisla e o zonă cu multe pensiuni, angajatorii caută bucătari. În celelalte zone ale judeţului, agenţii economici ne-au spus că duc lipsă de cofeze şi contabili. Spre surprinderea noastră, 80% dintre femeile de la ţară vor să muncească şi să înveţe o meserie", zice Sorana Pogăcean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite