Cum să ajungi în Silicon Valley, „raiul IT-iştilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre angajaţii celor 2002 firme de IT din Cluj visează să ajungă în Silicon Valley. Radu Georgescu, unul dintre cei care au reuşit, le-a dat clujenilor sfaturi despre cum să ajungă acolo.

Silicon Valley, partea sudică a oraşului San Francisco, este zona din SUA unde există cea mai mare aglomeraţie de afaceri IT. Programatorii vor să ajungă acolo la cele mai mari firme din IT din lume, iar antreprenorii ştiu că acolo sunt şi investitorii care îi pot duce spre succes. Bucureşteanul Radu Georgescu, unul dintre românii care au reuşit în Silicon Valley, a dat sfaturi unor tineri întreprinzători şi stundeţi clujeni care vor să ajungă în „raiul IT-iştilor". Evenimentul a avut loc, luni după-amiaza, la cafeneaua „Mărgelatu". Radu Georgescu este preşedintele grupului GECAD, care a ajuns o marcă românească cunoscută pe piaţa de IT din lume.

Timp de o oră şi jumătate, Georgescu a vorbit despre cum şi-a mutat afacerea în Silicon Valley, ce trebuie să faci ca să ai o afacere profitabilă sau, dacă o ai deja, cum să o faci mai profitabilă, dar şi ce trebuie să eviţi.

Drumul spre Silicon Valley

„În Silicon Valley e o altă lume, o altă viaţă. Şi aerul e altfel. Acolo sunt antreprenori. Acolo lucrurile sunt interconectate. Dacă intri într-o cafenea, 80% dintre cei de acolo au o afacere în domeniul IT, iar jumătate dintre ei l-au cunoscut pe Steve Jobs", afirmă Georgescu. Preşedintele grupului GECAD spune că drumul spre Silicon Valley a fost greu, dar foarte plăcut. Compania pe care el a mutat-o în SUA se numeşte „Avangate". La aceasta, Georgescu e acţionar majoritar şi director.

Mutarea companiei a început din 2010 şi s-a finalizat în acest an prin numirea unei noi conduceri. Georgescu spune că trebuie să faci foarte multe ca să-ţi muţi o afacere din România în străinătate. „Îţi trebuie un investitor credibil în Europa care să aibă rezonanţă în SUA. Sunt doar doi de acest gen în Europa: IntelCapital şi 3TS (firma care administrează fonduri de la CISCO). Am luat bani de la CISCO şi când am mers în Silicon Valley aveam un investitor care ne recomanda şi aveam şi bani. Ne mai trebuia un board director, adică specialişti. Am angajat o firmă de recrutări aflată în top trei din zonă care să ne găsească un CEO care să coordoneze tot", explică preşedintele grupul GECAD.

Întrebat care sunt paşii pentru a ajunge în Silicon Valley şi pentru a deschide acolo o afacere de la zero, Georgescu a răspuns simplu: „Îţi iei viza, îţi iei bilet de avion şi te duci acolo. Intri pe site-ul www.workit.com, vezi toate evenimentele de acolo şi te duci la toate ca să te întâlneşti cu investitori care să-ţi finanţeze planul tău de afaceri. Iei legătura şi cu comunitatea de români de acolo care e activă şi te poate ajuta", explică Georgescu.

Trebuie să ştii tot

El mai zice că pentru a avea o afacere într-un domeniu trebuie să ştii tot ce se întâmplă în acel domeniu. „Dacă ai produsul gata, atunci trebuie să convingi un investitor că merită să-ţi dea bani. Cel ce îţi dă bani e cel mai bun investitor. Nu există investitor bun sau investitor rău. Să nu vă aşteptaţi de la cei ce vă dau bani să vă dea şi knowledge (n.r. cunoaştere). Banii şi numele investitorului vă vor deschide uşi, dar nu vă vor vinde produsele", spune Georgescu.

Investitorul trebuie să vadă motivare în atitudinea antreprenorului, dar şi un plan de afaceri care să fie practic, convingător şi realizabil. „Investitorul nu îţi dă bani ca să-ţi plăteşti salariul", conchide Georgescu.  

Un clujean întors din Silicon Valley

Andrei Roth, 29 de ani, este un clujean care are o firmă ce oferă consultanţă financiară. El spune că şi-a făcut facultatea de afaceri acolo şi că ulterior a lucrat la „Microsoft" timp de doi ani. „Am terminat business şi am lucrat ca analist financiar la Microsoft pe zona America Latină, Asia-Pacific şi China. Cum mi s-au ivit posibilităţi, m-am hotărât să mă întorc la Cluj", afirmă Andrei Roth, chief executive officer al companiei „Recognos Inc".

„Clujul e un Silicon Valley din punctul de vedere al faptului că e un oraş antreprenorial. Aici e foarte multă putere creativă, multă emulaţie", adaugă Andrei Roth.

Inspiraţie pentru tineri

Întâlnirea de luni după-amiază face parte dintr-un proiect GECAD iniţiat anul acesta şi prin care Radu Georgescu şi reprezentanţii companiei se întâlnesc cu liceeni şi antreprenori din mai multe oraşe din ţară. Până acum s-a mers la licee de top şi licee de informatică din Iaşi, Timişoara, Braşov şi Cluj. „Vrem să le arătăm liceenilor şi o altă perspectivă de dezvoltare personală de mai târziu. E un proiect de suflet, un voluntariat", afirmă Iuliana Butuc-Cerchez, corporate affairs officer în cadrul GECAD, care îl însoţeşte pe Radu Georgescu prin ţară.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite