Cum își imaginează Clujul fostul pușcăriaș cu tablouri la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul Alexandru Hărănguş a făcut zece ani de închisoare pentru tâlhărie. FOTO: Florina Pop
Pictorul Alexandru Hărănguş a făcut zece ani de închisoare pentru tâlhărie. FOTO: Florina Pop

Alexandru Hărănguș, fostul deținut care are tablouri expuse la Vatican, spune că, dacă și-ar face autoportretul, s-ar picta în ceață. Poveștește că, în urmă cu doi ani, când a fost eliberat din închisoare, Clujul i s-a părut un oraș străin, unde toată lumea alerga. Citește mai jos cum ar arăta orașul pe pânza sa.

Alexandru Hărănguș le-a povestit unor deținuți, prezenți miercuri seara, la Fabrica de Pensule, la o discuție despre cum văd ei Clujul, că orașul s-a schimbat enorm în cei zece ani cât a stat el închis. "În 2010, când am fost eliberat, Clujul mi se părea străin, am observat că toată lumea era grăbită și nimeni nu îți acorda atenție", le-a spus pictorul  celor zece deținuți și celor din Fundația clujeană AltArt, prezenți la discuții.

Citește povestea deținutului clujean care i-a făcut portretul Papei Benedict al XVI-lea

Dacă deținuții au spus că orașul este locul unde trăiesc familiile lor și că și-ar dori, ca atunci când vor ieși de după gratii, oamenii să fie înțelegători cu ei și să nu le pună etichete, Hărănguș a mărturisit că pentru el, Clujul e un uriaș furnicar care tot crește de la an la an, iar clujenii, niște furnici harnice care aleargă mereu.

"Dacă ar fi să compar Clujul cu un animal, acesta ar fi o furnică uriașă care își găsește mereu ceva de lucru", afirmă Alexandru Hărănguș. Întrebat în ce culori ar picta orașul, Hărănguș zice că ar fi un tablou complex și că nu ar lipsi, într-un anume colț, nuanțele de cenușiu.

"Am trăit pentru bani, de-acum vreau să trăiesc pentru mine"

 Discuțiile de miercuri seara, 10 octombrie, fac parte dintr-un proiect al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (organism din cadrul ONU) cu scopul de a reintegra deţinuţii în societate.

Click ca să vedeți tablourile fostului deținut

Întrebate care va fi primul lucru pe care îl vor face după ce vor ieși din închisoare, persoanele prezente au răspuns fie că abia așteaptă să-și revadă familiile, fie că își vor cumpăra un bilet de avion și vor pleca, fără să se uite înapoi, din țară. "Vreau să mă energizez spiritual, să merg la evenimente culturale. Până acum am trăit pentru bani, de-acum vreau să trăiesc pentru mine", a afirmat Mirela, una dintre deținute.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite