Caloriferul sonic le-a adus aurul unor inventatori clujeni, la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul universitar Ioan Pop a obţinut peste 50 de brevete pentru invenţii şi inovaţii.
Profesorul universitar Ioan Pop a obţinut peste 50 de brevete pentru invenţii şi inovaţii.

Profesorul Ioan Pop, de la Universitatea Tehnică, a explicat pentru „Adevărul" cum funcţionează caloriferul sonic, invenţia care a adus în România  medalia de aur de la Salonul Internaţional pentru Invenţii şi Inovaţii de la Bruxelles.

Invenţia a fost brevetată în acest an şi a obţinut medalia de aur în cadrul secţiunii Inginerie Mecanică de la a 60-a ediţie a Salonului internaţional de invenţii şi inovaţii INNOVA 2011 - Eureka, desfăşurată la Bruxellels între 17 şi 19 noiembrie. Tot caloriferul sonic le-a adus cercetătorilor clujeni şi un premiu special acordat de Federaţia Rusă.

Echipa formată din profesorii Ioan Pop, Carmen Bal, Nicolae Bal şi şeful de lucrări Ioana Deneş Pop, toţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), lucrează de cinci ani la proiectul numit „Sistem neconvenţional de obţinere a energiei termice".  "Noi îi spunem calorifer sonic. Am pornit de la o invenţie a lui Gogu Constantinescu, prin care se obţine căldură prin frecarea lichidului pe pereţii unei conducte. Practic, noi am realizat un calorifer care poate funcţiona atât în sistem normal, legat la o centrală termică, cât şi pe principiul sonicităţii", spune  profesorul Ioan Pop.

Inginerul  Gogu Constantinescu (1881- 1966) a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori români, având brevetate circa 130 de invenţii. De numele lui se leagă un domeniu nou al mecanicii, la acea vreme, şi anume sonicitatea, care reprezintă transmiterea energiei prin vibraţii în corpurile fluide sau solide.

Consum mic, poluare zero

Caloriferul sonic este format dintr-un piston care oscilează într-un cilindru gol, lovind marginile acestuia. Această mişcare provoacă vibraţii sau unde sonice, care se transmit printr-un tub gol către o altă ţeavă, umplută cu lichid (care poate fi şi apă), în formă de spirală, cu diametrul mic. Profesorul universitar Ioan Pop susţine că datorită undei sonice lichidul se deplasează prin spirală, iar prin frecarea de pereţii ţevii produce căldură.

„Într-un minut lichidul ajunge la peste 100 de grade Celsius. Lichidul nu este recirculat, ci rămâne permanent în acea spirală", explică cercetătorul. Astfel, consumul de energie este mic, folosit doar pentru punerea în mişcare a pistonului, şi nu există poluare.

Deşi au brevetat invenţia, cercetătorii clujeni nu dispun de fonduri pentru construirea primului calorifer sonic. "Ar putea fi făcut în maximum şase luni dacă ar exista finanţare", crede profesorul de la Universitatea Tehnică. De asemenea, nu s-au făcu măsurători exacte în ceea ce priveşte consumul de energie  şi nici în ceea ce priveşte energia termică ce rezultă.   

50 de brevete de inventator

Coordonatorul lucrării premiate, profesorul Ioan Pop, a primit la Bruxelles gradul de Mare ofiţer al Meritului inventiv, una dintre cele mai mari distincţii acordate în Belgia. Ioan Pop a obţinut  până în acest moment în ţară peste 50 de brevete de invenţii şi inovaţii. El regretă că cercetarea românească nu este sprijinită de autorităţi.

"Acesta a fost primul an în care Ministerul Educaţiei nu a alocat niciun ban pentru participarea la Salonul pentru invenţii de la Bruxelles, care, alături de cel de la Geneva, este unul dintre cele mai importante din lume", susţine Ioan Pop. Toţi cercetătorii care au reprezentat cu 30 de brevete România la salonul din această lună şi-au plătit din buzunar cheltuielile de deplasare şi cazare în capitala Belgiei.

Încă două medalii de aur la UTCN

Alte două proiecte ale profesorilor de la UTCN au fost premiate cu aur la Salonul de invenţii de la Bruxelles. Este vorba de lucrarea "Sistem automat pentru analiza calităţii energiei electrice", realizat de o echipă de zece profesori şi cercetători, premiat în cadrul secţiunii Energetica. Al doilea proiect premiat cu aur la secţiunea Electricitate şi Electronică este "Sistemul şi metoda de cântărire indirectă a unor obiecte aflate în mişcare", pus la punct de un grup format din patru cadre didactice.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite