Cum a schimbat Primăria planurile arhitecţilor clujeni. Adio zonă pietonală în Piaţa Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a trecut peste proiectul arhitecţilor de la Planwerk, care prevedea transformarea centrului în pietonală. Iniţial, Piaţa Unirii din Cluj-Napoca ar fi trebuit să devină zonă destinată pietonilor, prin închiderea traficului rutier pe două artere. Deşi traficul ar fi trebuit scos din centrul oraşului, Primăria a construit aici o parcare pentru autovehicule.

Turiştii care soseau la Cluj anul viitor ar fi trebuit să coboare din autocare lângă Catedrala „Sfântul Mihail“ din Piaţa Unirii. Tot aici ar fi trebuit să fie mutată staţia de autobuz, pentru ca cetăţenii să nu mai coboare în trotuar, la câţiva metri depărtare, pe strada Memorandumului. Cel puţin asta prevedea proiectul iniţial, realizat de firma Planwerk şi avizat de Primărie, prin care ar fi trebuit să fie închise traficului şi laturile de est şi vest ale pieţei.

Municipalitatea şi-a luat, însă, în serios atribuţiile, fără a se consulta cu arhitecţii şi în doar câteva zile a transformat vechea parcare în una nouă, cu 110 locuri, căreia i-au pus şi barieră, astfel încât şoferii care doresc să îşi lase maşinile aici să plătească. Parcarea va fi inaugurată săptămâna viitoare.

„Nu ne-au contactat“

Eugen Pănescu, arhitectul firmei Planwerk, cea care a realizat şi pietonala Eroilor şi Piaţa Unirii, a declarat că reprezentanţii Primăriei nu i-au contactat cu privire la proiect, deşi planul iniţial stabilit a fost altul. „Aici urma să fie realizată o zonă în care să parcheze temporar autocarele cu turişti, o staţie de autobuz şi automate pentru tichete de intrare la expoziţii, muzee“, ne-a spus Pănescu.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că acel proiect nu a fost abandonat, însă este nevoie, practic, de regândirea întregului sistem de circulaţie auto în zona centrală. „Proiectul nu a fost abandonat, se lucrează pe el, însă nu s-a stabilit până în prezent un termen limită până la care acesta să fie gata“, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Oana Buzatu.

„Aşteptăm dovezi pentru luarea acestei decizii. Noi vom continua să încurajăm Primăria să închidă cele două laturi, deoarece doar astfel circuitul va fi într-adevăr pietonal, aşa cum am propus iniţial“, a completat Pănescu. Laturile nu vor mai putea fi închise traficului în aceste condiţii, deoarece de pe latura estică maşinile intră în parcare, iar pe cea vestică acestea vor ieşi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite