FOTOGALERIE Cum a fost lăsat să piară unul din cele mai importante monumente istorice din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din cele mai importante monumente istorice ale Clujului este lăsat în paragină. Clădirile habsburgice construite în 1735, pe Cetăţuie‚ se dărâmă. Ele sunt folosite pe post de WC-uri, iar proprietarii, Unita Turism Holding, nu au niciun plan de restaurare.

Nu a fost pusă la pământ în urma nenumăratelor războaie, însă o dărmână indiferenţa. „Cad pietre“, scrie pe două dintre pasajele care permit accesul în fortificaţie. Cetăţuia, o zonă-emblemă a Clujului şi în acelaşi timp monument istoric, a fost construită în urmă cu aproape trei sute de ani, iar în prezent se află într-un stadiu avansat de degradare: clădirile habsburgice care formează mica cetate au început să se dărâme. Din cauza stării deplorabile în care se află, din clădiri a început să se desprindă tencuiala ori chiar să cadă cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş. Toţi cei care vizitează Clujul urcă şi pe Cetăţuie, de unde au o vedere panoramică asupra oraşului.

Folosite pe post de WC

Eroi ai Transilvaniei şi-au dat ultima suflare în clădirile de aici, dar acum construcţiile sunt folosite pe post de WC ori loc de depozitat gunoaie. În Poarta Vieneză, denumită şi Poarta Cetăţii (intrarea principală în fortificaţie), a fost întemniţat şi executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei, care a propus instituirea limbii române ca limbă oficială a Transilvaniei. Cărămizile din tavanul acesteia au început să cadă, camerele sunt pline de gunoaie, iar mirosul e aproape insuportabil.

Poarta Apei, situată în partea estică a Cetăţuii, nu se află într-o stare mai bună. Clădirea a început să se dezintegreze şi nimeni nu ia nicio măsură, cu toate că pe aici trec sute de oameni lunar pentru accesul în zona istorică a fortificaţiei.

De asemenea, toate traseele situate pe dealul Cetăţuii sunt pline de gunoaie, de la resturi alimentare şi până la PET-uri. „Zona mi se pare deplorabilă, jalnică. Dacă cineva s-ar ocupa de alei şi clădiri ar arăta altfel. În plus, acum trebuie asigurată zona, deoarece e risc de accidente“, a spus Lorand Toth, un tânăr de 24 de ani care se plimbă săptămânal prin zonă cu bicicleta. El spune că dacă ar fi vizitat de cineva din străinătate nu le-ar recomanda Cetăţuia.

Leontina Rus, o femeie în vârstă de 46 de ani care locuieşte în zonă şi trece aproape zilnic prin Poarta Vieneză, spune că nu s-a investit de ani buni acolo. „Eu de când mă ştiu nu am văzut aici picior de muncitor“, a afirmat aceasta.

Monumentul de care nu răspunde nimeni

Autorităţile spun că nu au ce face şi dau vina pe proprietarii terenului. „Zona nu e în proprietatea Primăriei, nu prea avem ce face“, a spus Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca. Unita Turism nu îşi permite, însă, să investească în Cetăţuie, deşi e proprietara terenului şi cea care răspunde de clădiri. „Noi nu avem puterea financiară de a valorifica ce e în zonă. Suntem o agenţie privată care trăieşte din profit şi nu putem suporta singuri cheltuielile de reabilitare. Să vină statul român să facă ori să se ajungă la un parteneriat cu statul“, a Alexandru Apahidean spus directorul sucursalei clujene a agenţiei cu sediul la Timişoara.

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE

image

Reţeaua hotelieră a companiei reuneşte 25 de unităţi de turism de top din Transilvania, iar la Cluj mai administrează hotelul Belvedere, aflat pe Dealul Cetăţuii. „Terenul aferent complexului turistic, care cuprinde şi clădirile fostei cazărmi situate pe vârful dealului numit «Cetăţuia», respectiv rămăşiţele fortificaţiilor de tip Vauban şi pe care a fost construit şi monumentul «Crucea de pe Cetăţuie», este proprietatea tabulară a SC Unita Turism Holding SA, cu titlu de drept prin lege. Terenul, în suprafaţă de 52.461 metri pătraţi a fost dobândit conform Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, seria M8, eliberat de Ministerul Turismului la data de 15 noimenbrie 1994. În acest caz primăria poate doar să someze proprietarul, nu poate interveni cu investiţii, zona fiind proprietate privată“, se arată într-un răspuns al serviciului de evidenţă patrimoniu din cadrul primăriei. Leonard Horvath, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj a confirmat că zona are un statul special, deoarece e inclusă pe lista monumentelor istorice.

Fortificaţie habsburgică

Cetăţuia a fost clădită între anii 1715 şi 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi era înconjurată de bastioane, după planurile arhitectului Giovanni Morando Visconti, acelaşi care a schiţat şi planurile cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia în aceeaşi perioadă. Scopul principal al construirii Cetăţuii din Cluj a fost de a asigura controlul asupra oraşului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori şi ca închisoare, potrivit istoricului Tudor Sălăgean, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. „Cetatea de la Alba e cea mai mare din Transilvania, iar cea de la Cluj e una mai mică, dar de acelaşi tip“, a afirmat acesta.

image

În urmă cu câţiva ani, una dintre cele două clădiri a fost renovată, însă cealaltă a fost lăsată de izbelişte. Astăzi, fără un proprietar în acte care să poată fi tras la răspundere, clădirea veche de peste o sută de ani a devenit dintr-un simbol al oraşului un pericol pentru clujeni. Clădirea este revendicată de Biserica Catolică. Procesul este departe însă de a fi finalizat, motiv pentru care imobilul nu poate fi restaurat.




image

VEDEŢI AICI MAI MULTE IMAGINI CU CLĂDIRILE GEMENE DE PE STRADA IULIU MANIU

În aceeaşi situaţie se află şi Hotelul Continental, situat în inima oraşului. Clădit tot la începutul secolului trecut, în jurul anului 1900, hotelul a adăpostit şi un restaurant, modern şi elegant pentru acele vremuri. Hotelul a fost închis de peste 10 ani, iar de atunci clădirea se degradează constant.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite