Cluj: Culturile fermierilor, prădate de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Culturile fermierilor, prădate de hoţi
Cluj: Culturile fermierilor, prădate de hoţi

Fermierii clujeni reclamă creşterea numărului de furturi de pe culturile agricole şi agresivitatea hoţilor. Aceştia nu au frică de autorităţi pentru că scapă cu amenzi sau cu dosare penale fără finalitate.

Fermierii clujeni s-au plâns Direcţiei Agricole Cluj că sunt prădaţi constant de hoţii de culturi, care au devenit tot mai violenţi. Agricultorii trebuie să se descurce cu paza culturilor, lucru imposibil în cazul suprafeţelor mai mari.

După mai multe solicitări din partea asociaţiilor agricole, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj a cerut ajutorul prefectului, pentru a intermedia o discuţie dintre agricultori, pe de o parte şi Poliţie, Jandarmerie şi alte instituţii de profil, pe de cealaltă parte.

Se fură de toate

Directorul DADR Cluj, Ilarie Ivan, spune că există acei oameni care recoltează în mod gratuit, dar recoltează pentru ei. „Intră şi fură fără nicio urmă  de remuşcare porumb, grâu, cartofi, legume şi de toate cele. În momentul în care producătorul a investit între 1.000 şi 2.500 de lei pe hectar, cel puţin, se duce să-i apostrofeze, este înjurat, agresat şi s-a ajuns într-o situaţie care nu are ieşire decât printr-o implicare hotărâtă a organelor de stat”, a spus Ilarie Ivan.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj, Călin Fargaciu, a fost prădat săptămâna trecută de 10 baloţi mari de lucernă, de peste 300 de kilograme fiecare, în valoare de 200 de lei fiecare. „I-am prins până la urmă. Am umblat trei zile după ei, de m-o luat naiba. Asta nu-i o soluţie, să căutăm noi hoţii. Eu am noroc cu şeful de post, că e mai tânăr şi hotărât, dar colegii din alte comune nu au aşa noroc. Cel pe care l-am prins avea cinci condamnări la activ, voia să-mi dea la schimb alte lucruri furate”, spune Călin Fargaciu.

Hoţii sunt violenţi

Emil Turdean spune că hoţii îl prădează în mod constant. „Cartofii şi sfecla le fură cu tot. Porumbul îl cosesc şi-l urcă în căruţe. Nu avem cum să ne apărăm de ei. Dacă laşi un utilaj pe câmp până a doua zi, dispare. Nu am ce face, că nu pot apăra câmpul”, spune Emil Turdean. În urmă cu o săptămână, acesta a fost agresat de hoţii care îi prădau culturile. „Prefer să nu spun nimic. Lăsaţi să-şi continue ancheta treaba”, a spus Turdean.

Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, se plânge că atunci când au organizat proteste, jandarmii au ştiut să-i înconjoare. „Acum, când avem nevoie de ei, nu acţionează. Rămâne ca noi fermierii să ne facem singuri dreptate, ceea ce nu e normal”, spune Ciurea, la rândul său prădat de o grupare de infractori. „La mine, mai mulţi ţigani îşi tot ţin caii pe culturi. Am fost cu poliţia, îi amendează, le fac dosare, dar banii nu avem cum să-i recuperăm”, a mai spus Ciurea.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite