Csilla Hegedus strânge bani pentru reabilitarea castelului Banffy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se ocupă de mai bine de 10 ani de proiectul de restaurare a castelului Banffy din Bonţida, supranumit Versailles-ul Transilvaniei.

Csilla Hegedus este directorul executiv al ONG-ului Transylvania Trust, care de ani buni strânge fonduri pentru reabilitarea castelului Banffy din Bonţida, şi consilier al Ministrului Culturii. Clujeanca se ocupă de organizarea Zilelor Culturale Bonţidene, eveniment aflat la a noua ediţie, care va avea loc la sfârşitul săptămânii în curtea castelului din comună.

A contribuit la obţinerea celor două milioane de euro din fonduri europene pentru restaurare a monumentului. Este de părere că multe dintre monumentele arhitecturale din România riscă să se distrugă pentru că valoarea lor nu este corect apreciată.

„Organizăm mai multe activităţi de promovare a castelului prin intermediul cărora încercăm să le arătăm oamenilor că acest monument poate fi folosit în folosul comunităţii, poate aduce bani, îi poate ajuta să trăiască mai bine” spune Csilla. Prima ediţie a Zilelor Culturale a avut loc în anul 2001, când castelul era o ruină şi ocupa un loc pe lista celor mai periclitate 100 de situri, întocmită de World Monuments Watch. Evenimentul a fost iniţial dedicat în mare parte muzicii clasice.

„Ne-am dat însă seama că dacă vrem să atragem acel public căruia i se adresează de fapt Zilele Culturale Bonţidene, va trebui să combinăm programul pe care ni-l închipuiam noi cu ceea ce îşi închipuie ei, cei de acolo, şi acum a devenit un fel de amalgam al tuturor gusturilor.

Singura condiţie este ca în fiecare tip de produs cultural să avem o calitate foarte bună. Cred că asta  e cel mai important, fie că e vorba de muzică clasică, sau rock populară”, mai spune Csilla Hegedus, potrivit căreia anul trecut au participat la eveniment circa 8.000 de oameni.

Ce-i place
Faptul că s-a reuşit demararea lucrărilor de restaurare la Castel cu forţe „locale”. Mai mult, s-a reuşit demararea unui proiect internaţional, prin care, la Bonţida, sunt pregătiţi oameni din toată lumea în tehnica lucrărilor la monumentele istorice.

„Dacă reuşim să ducem la bun sfârşit restaurarea unui monument de asemenea importanţă, atunci nimeni nu ne mai poate spune că lucrurile nu se întâmplă în ţara asta”, e de părere Csilla Hegedus.

Ce nu-i place
Crede că ar trebui să fim mai conştienţi de valorile noastre şi să învăţăm să le scoatem în lumină. „Cu cât mai repede se înţelege că este mult de câştigat de pe urma lor, cu atât mai repede acele valori vor scăpa de la distrugere. Pentru că nu trebuie totul restaurat 100%. Unele pot fi doar conservate

Întrebări şi răspunsuri

În Ardeal sunt multe conace, castele, cetăţi vechi aflate în paragină. Ce soluţii ar fi pentru ele?
Un proiect de realizare a unui circuit turistic în care acestea să fie incluse. De îndată ce se întâmplă asta, se atrage atenţia asupra lor şi, vrând nevrând, autorităţile locale, în a căror tutelă ele sunt de obicei, vor trebui să se implice. Un astfel de proiect ştiu că este în agenda ministerului Dezvoltării.

Profil:
Născută: 9 septembrie 1967, Cluj-Napoca
Studii: Absolventă a Universităţii “Babeş Bolyai”
Csilla Hegedus
„Trebuie să ne scoatem valorile în lumină”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite