Criza umflă buzunarele detectivilor particulari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă cauzele clasice de testare a infidelităţii partenerilor, clujenii apelează la detectivi şi pentru recuperarea datoriilor. Recesiunea i-a pus în „gardă“ şi pe oamenii de afaceri, dar şi pe demnitarii locali care apelează la detectivi pentru a şti dacă le sunt ascultate telefoanele mobile.

Specializaţi în filaje, urmăriri şi investigaţii, detectivii particulari din Cluj devin tot mai căutaţi în condiţiile actualei situaţii economice. Dacă primii ani de după apariţia legii care reglementează activitatea detectivilor particulari, aceştia mai mult şomau, acum agenţii se laudă cu zeci de cauze, majoritatea pe linie economică. Din „meniu“ nu lipsesc nici cele care au ca obiect urmărirea unui partener de viaţă în vederea descoperirii infidelităţii, dar şi cele de găsire a unui prieten vechi sau rude.

„Din 2005 de când s-a înfiinţat agenţia noastră, am avut în jur de 300 de cazuri. Doar în acest an, am avut 70 de cauze, dintre care majoritatea pe baza obţinerii probelor în vederea recuperării creanţelor. Firmele apelează la noi pentru a găsi o modalitate de a pune sechestru pe vreun bun al unui datornic“, susţine Liviu Banias, director al Agenţiei Discret şi reprezentant judeţean al Asociaţiei Naţionale a Detectivilor din România (ANDR).

Detectivul arată că aceste cauze apar ca urmare a faptului că mulţi datornici se sustrag de la plata obligaţiilor, iar pentru îndeplinirea cu succes a misiunii, societăţile plătesc bani grei. „Un caz poate ajunge şi până la 3.000 de euro, depinde de complexitate. Pentru cauzele de stabilire a fidelităţii partenerilor se percepe o taxă de 15 euro pe oră de filaj. Investigaţiile încep de la 300 de euro“, arată Banias.

Alte cereri „la modă“ în criză vin de la politicienii şi oamenii de afaceri din Cluj şi au ca obiect identificarea unor posibile interceptări a convorbirilor telefonice. „În ultima perioadă, în special oamenii cu afaceri din Cluj ne cer să vedem dacă le sunt ascultate telefoanele. Oamenii spun că actuala conducere şi-a întins tentaculele pentru a obţine oarecare informaţii pentru a-i putea şantaja pe viitor. Noi nu putem vedea dacă telefonul e ascultat“, a subliniat detectivul. Şi pe linia urmăririi partenerilor de viaţă, detectivii au de lucru. Liviu Banias subliniază că mulţi clujeni aleg să-şi filmeze partenerii pentru a obţine probe cu care să ceară divorţul.

„Avem cerere pentru cauzele economice. Noi lucrăm alături de executorii judecătoreşti. Găsim bunurile care pot fi valorificate, iar executorii pun sechestru“, spune şi Vlad Călin, administrator Pro Investigation.

Locul doi pe ţară

În Cluj, potrivit statisticilor ANDR, funcţionează 16 cabinete a detectivilor particulari la care lucrează 116 agenţi, Clujul ocupând locul doi pe ţară ca număr. Majoritatea detectivilor particulari sunt foşti colaboratori ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), ai Poliţiei sau lucrători din armată. În cursul zilei de mâine, detectivii clujeni vor înfiinţa Clubul Transilvania al Detectivilor Particulari.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite