Criza în trei minute, la Festivalul “Tres court”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de scurtmetraje vor rula, în perioada 7-9 mai, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj. O secţiune întreagă este dedicată, în acest an, crizei şi problemelor economice.

Clujenii vor avea ocazia să vizioneze filmuleţe cu durata de sub trei minute , să voteze peliculele preferate, şi să râdă cu poftă cu ocazia proiecţiilor.

Pe lângă competiţia internaţională, unde au intrat în finală 51 de filme – dintre care unul românesc, “Great expectations”, de Alexei Gubenco - , festivalul va include şi o competiţie dedicată femeilor, dar şi un concurs între 17 pelicule româneşti , selectate cu exigenţă de către juriu.

Nici copiii nu vor fi neglijaţi, astfel că pentru ei a fost pregătită o secţiune animată, ce a adunat 17 filme. O secţiune întreagă este dedicată, în acest an, crizei. „Este o reacţie rapidă la ce se întâmplă în lume. Unele sunt mai haioase, altele mai triste”, a evidenţiat Raluca Ghervan, coordonatorul festivalului.

Filmele vor rula după o anumită tematică, iar premiile sunt consistente. De exemplu, filmele realizate pe tema crizei au fost grupate în a doua parte a selecţiei naţionale. La competiţia naţională, trei regizori clujeni au trecut de preselecţie. Este vorba de Andreea Chindriş, cu pelicula "973", Andreea Cornea şi Cristian Grecu, cu "Parabolă", şi Mihai-Gavril Dragolea, ce s-a înscris cu scurtmetrajul "Reason in treason".

Selecţia naţională include atât filme de ficţiune, cât şi animaţii, tehnicile utilizate pentru realizarea filmelor fiind destul de diverse. Temele abordate în acest an includ comunismul, războiul, căutarea de sine, iar câteva fac, cum îi stă bine românului, haz de necaz.

Festivalul va debuta cu o petrecere la Fabrica de Pensule, unde invitat special va fi DJ Vasile, alături de clujeanul Flood.

Scurt-metrajele vor rula în trei locaţii, la Fabrica de Pensule, Casa Tranzit şi Cinema Victoria, iar acesul publicului este liber la toate proiecţiile. Festivalul „Tres court” se desfăşoară, simultan, în toată Europa, în mai multe oraşe, iar în România vor fi proiecţii în 20 de oraşe. Organizatorul evenimentului este Centrul Cultural Francez Cluj.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite