Cristian Şomlea, clujeanul campion naţional la monociclism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a cucerit medalia de aur la Campionatul Naţional de Monociclism de la Cluj, prima competiţie de acest gen desfăşurată în România. La concurs au participat sportivi din toată ţara.

Cristian s-a îndrăgostit de monociclu în urmă cu doi ani, când, plecat fiind într-o vacanţă din Germania, a văzut mai mulţi tineri care îşi petreceau timpul liber plimbându-se pe o „bicicletă cu o singură roată“. După revenirea în ţară a strâns bani pentru a-şi cumpăra unul, după care a plecat din nou în Germania pentru a-şi cumpăra obiectul mult-dorit.

La Cluj nu era nimeni care să-l înveţe cum să te dai cu monociclul, motiv pentru care Cristian şi-a impus un plan autodidactic. „Mergeam în parc în Mănăştur, mă urcam pe monociclu şi mă ţineam cu mâinele de ceva bare. Petreceam câte 4-5 ore pe zi. La a treia zi, am încercat să mă desprind, nu am căzut şi de atunci merg mereu cu monociclul“, povesteşte tânărul în vârstă de 22 de ani.

A parcurs întreg oraşul pe o roată

Cristian Şomlea povesteşte că în scurt timp a reuşit să-şi creeze deprinderile şi să-şi menţină echilibrul. A traversat de nenumărate ori oraşul pe monociclu, a încercat tot felul de acribaţii, iar în scurt timp şi alţi tineri s-au arătat interesaţi de acest sport. „Veneam în centru unde săream şi mă plimbam.

Aşa m-am cunoscut cu actualii colegi de club, respectiv RLU Unicycle Team. Nu am căzut niciodată foarte rău pentru întotdeauna port cască şi apărători. În schimb, am rupt trei monocicluri până acum“, arată sportivul.

În luna iulie a acestui an, Cristian împreună cu colegii au organizat Campionatul Naţional de Monociclism, competiţie la care s-au prezentat 10 sportivi din întreaga ţară. Clujeanul a ocupat prima poziţie în urma concursului de trial.

„Din păcate, la noi monociclismul nu e un sport atât de popular. Oamenii nu ştiu că pe monociclu te poţi plimba, să mergi la cumpărături, să te distrezi cu prietenii. Tocmai din această cauză au fost doar atâţia concurenţi“, mai spune tânărul, care visează la o sponsorizare în vederea prezentării la un concurs din străinătate.

Întrebare şi răspuns.
R.: Cum descrii un monociclu?
C. Ş.: E foarte accesibil. Mai accesibil decât o bicicletă. Nu te oboseşte în niciun fel, ci din contră e foarte relaxant. Fiecare tânăr în maxim două zile va putea merge pe el.

Ce-i place
Îmi plac sporturile extreme şi adrenalina. De asemenea îmi mai place să-mi trăiesc viaţa frumos şi să fiu lângă persoana iubită.

Ce nu-i place
Nu-mi place ca în momentul în care eu aştept la coadă să văd pe altcineva cum vine şi se pune în faţa mea. Nu-mi place nici modul în care funcţionează democraţia din România.

NĂSCUT:  21.07.1988, Cluj-Napoca
STUDII: Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania“ Cluj
STARE CIVILĂ: Necăsătorit, are o prietenă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite