Cristian Pascariu, singurul clujean în competiţia de scurtmetraje la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beţişoare rock n’roll este singurul film din istoria festivalului realizat  complet în Cluj-Napoca şi cu actori clujeni, în Competiţia TIFF de scurtmetraje.

Un film care doreşte să transmită importanţa sunetului pentru oameni, aşa îşi caracterizează Cristian Pascariu scurtmetrajul de un sfert de oră. O surdo-mută care merge la un concert rock, un concert auzit de spectator prin urechile personajului: sunete pe bâjbâite, un fel de ţiuit subţire pe care-l auzi atunci când aprinzi televizorul.

Povestea este una reală, nuanţată de Cristian Pescariu în stil personal. Tânărul student în anul IV la Facultatea de Teatru şi Televiziune a reuşit să facă, cu resurse limitate, un scurtmetraj care s-a calificat la Secţiunea de scurtmetraje româneşti din cadrul TIIFF. O producţie 100% clujeană, filmată pe străzile din Hasdeu ori în subsolurile Pub-urilor, cu actori clujeni.

Ideea scenariului Beţişoare rock’n’roll a pornit dintr-o gară. Cristian Pascariu a văzut-o pe Ana din film, vânzând beţişoare parfumate, o surdo-mută la vreo 50 de ani.Tânărul a compus povestea pornind de aici. “Am dat o altă istorie personală, mi-am imaginat cum ar fi ca această femeie să meargă la un concert rock”, povesteşte tânărul regizor.

În film, Cristian s-a jucat cu sunetul, punând accent pe importanţa acestuia. “De exemplu, în tren auzim naşul, şi apoi îl vedem. Personajul meu doar îl vede. Fiecare trecere e marcată de un sunet: gară, tren, ambulanţă, claxon”.

Rolul Anei este jucat de Irina Wincze, iar în scurtmetraj mai joacă Miron Maxin, Cristian Grosu şi Radu Lărgeanu.

Filmările au durat patru zile, în Cluj-Napoca şi pe trenul personal Cluj-Teiuş. Regizorul spune că a fost ajutat foarte mult de cei pe care i-a întâlnit în timpul filmărilor. „Maşina din film am găsit-o pe stradă, era a unul barman de pe Piezişă. De asemenea, am primit un vagon mai frumos, pentru că am avut nevoie de o altă cromatică în filmare”, povesteşte Cristian.

Femeia surdo-mută este luată de patru tineri şi dusă la un concret rock, susţinut de Dance Trauma într-un bar clujean. De aici, sunetul din film nu mai este cel pe care-l auzim, ci sunt sunete vagi pe care Ana le percepe, arătând spectatorilor propriul ei concert rock. Pentru a înţelege mai bine lumea surdo-muţilor, tânărul a petrecut mai mult timp la un centru de surto.muţi, iar actriţa Irina Wincze a deprins limbajul specific lor.

„Vreau să fac un stil personal din a lucra cu sunetul în filmele mele”, spune studentul, care a ajuns la al treilea scurtmetraj semnat până acum.
Beţişoare rock’n’roll a rulat, la TIFF, săptămâna aceasta, de două ori, în cadrul calupurilor de scurtmetraje. Filmul se află în competiţia de scurtmetraje, premiu ce va fi decernat sâmbătă seara, în cadrul Galei de închidere a festivalului, la Teatrul Naţional.

Întrebări şi răspunsuri
Ai ales să faci acest film special pentru a participa cu el la TIFF?
Da, pentru că în România este singura variantă să te afirmi, prin festivaluri de film. Dar nu a fost uşor, mult timp am căutat sponsori. Producţia a costat 7.000 de lei, în condiţiile în care actorii au acceptat să joace fără a fi plătiţi.

De ce ai ales şcoala de  film din Cluj, şi nu cea din Bucureşti?
Mă bazez foarte mult pe sentimente, pe energie, şi în Bucureşti nu am simţit că pot creea. Nu cred că şcoala de aici este mai slabă.

Profil
Născut: 19 august 1987, Botoşani
Educaţie: Student la Facultatea de Teatru şi Televiziune, anul IV
Familie: Necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite