Cristian Găzdac este „Bestia”de pe şantierul arheologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Găzdac este îmbrăcat într-un costum de gladiator
Cristian Găzdac este îmbrăcat într-un costum de gladiator

Doctor în istorie la Oxford, Cristian Găzdac este un reper în numismatica românească. E şi căpitanul echipei de fotbal a arheologilor români.

A venit la Cluj-Napoca în 1990 cu gândul că va scrie istoria Regimentului de graniţă din Năsăud, oraşul său natal, mai ales că străbunicul său dinspre mamă fusese căpitan în marina austro-ungară. Acum, în 2011, Cristian Găzdac predă la UBB cursuri despre managementul conflictului militar în antichitate, economie şi numismatică romană, respectiv despre falsurile din patrimoniul naţional şi internaţional. Şi lucrează, printr-un proiect, la şantierul arheologic de la Carnutum din Austria, cel mai mare de acest gen din Europa Centrală şi Sud-Est.

Doctor de Oxford

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA UNDE A FĂCUT CRISTIAN GĂZDAC SĂPĂTURI ARHEOLOGICE

"Suntem în secolul al XXI-lea, când ne confruntăm cu o explozie de informaţii şi când oamenii mai uită de cultură. De aceea, la Carnutum nu se fac doar săpături, ci se reconstituie, cu materiale fabricate special, urmele trecutului. Într-un fel înţelege vizitatorul când îi spui verbal şi într-altul când îi şi arăţi pe viu cum se trăia atunci. Nu degeaba anul acesta, în două luni şi jumătate, de când s-a deschis noul parc arheologic, au fost peste 200.000 de vizitatori", afirmă profesorul.

Oxford, un cadou de ziua lui

A crescut cu colecţia de "Magazin istoric" a bunicului său dinspre mamă. Încă de atunci era pasionat de măreţia Imperiului Roman şi de vitejia soldaţilor. Acesta mai spune că mama sa a jucat un rol important în educaţia sa şi că fără eforturile ei nu ar fi ajuns aşa departe.

Cristian Găzdac, la Oxford

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA ECHIPA DE FOTBAL CONDUSĂ DE CRISTIAN GĂZDAC

Când a venit la facultate l-a întâlnit pe conf. univ. dr. Alexandru Diaconescu care, datorită modului fascinant în care preda, l-a atras spre arheologie şi numismatică. După ce a terminat facultatea şi masteratul, ca şef de promoţie, a scris o aplicaţie pentru o bursă de doctorat în străinătate. "Pe lista mea erau trecute, în ordine, universităţile din Oxford, Cambridge, Harvard şi Heidenfeld. Mai întâi am trimis la Oxford şi răspunsul, pozitiv, l-am primit de ziua mea, pe 17 ianuarie. Frumos cadou!", spune Găzdac. La Oxford a şi predat studenţilor care trebuiau să-şi ia licenţa, dar a jucat şi fotbal, pasiunea sa din copilărie.

Îi strălucesc ochii când vorbeşte despre echipa de fotbal a arheologilor români, al cărui căpitan este. Numele echipei aduce aminte de legiunile romane: Legio Prima Transylvanica. "Joc ca fundaş central, port tricoul cu numărul 4, la fel ca şi tatăl meu pe vremuri şi ca şi fiul meu acum. Am făcut o echipă de fotbal din profesori şi studenţi la arheologie. Participăm la Campionatul European al Arheologilor. Anul trecut ne-am clasat pe locul 5 din 52 de echipe", povesteşte numismatul, poreclit „Bestia" de "adversarii" de la Cambridge.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Unde aţi mai studiat în afară de Oxford?

Când îmi făceam doctoratul am studiat 4 luni la Viena cu o bursă oferită de Academia de Ştiinţe a Austriei la recomandările profesorilor Ekkhard Weber şi Ioan Piso. După doctorat, în 2004-2005, am cercetat şi predat o jumătate de an la Universitatea din Padova cu o bursă NATO, şi, la fel, la Universitatea de la Frankfurt am Main cu o bursă Gerda Henkel în 2007 şi 2008. Prima mea bursă în străinătate, pe tema implicării bisericii în viaţa socială contemporană, am obţinut-o în anul III de facultate, în Lichtenstein.

Falsificau soldaţii romani monede şi pe teritoriul Daciei?

Da. Era un acord tacit acceptat de Roma. Din anii 70 s-a dovedit acest aspect pentru aproape  toată lumea romană. La noi, în ţară, s-au descoperit monede despre care se credea că sunt rebuturi, însă cea găsită recent în castrul roman de la Ilişua, Bistriţa-Năsăud, demonstrează clar că soldaţii romani, fiind la mare distanţă de capitala Imperiului, în perioadele de criză îşi produceau singuri monedele pentru tranzacţiile zilnice. Procedeul folosit era cel mai adesea prin turnare.

PROFIL

Născut: 17 ianuarie 1970, Năsăud

Studii: postuniversitare în curs

Familie: căsătorit, doi copii

Ce-i place:

Fire practică, Cristian Găzdac adoră gadget-urile şi fotbalul. Când are timp merge cu plăcere la meciuri. E încântat că fiul său, Marc Antoniu, îi moşteneşte pasiunea pentru fotbal şi că fiica sa, Flora Antonia, de numai un an şi jumătate, "vorbeşte" la fel de mult ca şi el. "O să-mi semene mie, iar ca frumuseţe mamei sale, Agnes-Kornelia", adaugă profesorul.

Ce nu-i place:

Nu-i place fumatul şi plictiseala. „Nu am timp să mă plictisesc. Mereu îmi găsesc ceva de făcut. Dacă nu am nimic de făcut, îmi caut", spune Găzdac. El regretă că nu a ajuns ofiţer militar sau ofiţer SRI.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite