Cluj: Cristian Neciu, medicul care „tratează” 350.000 de cactuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cristian Neciu, medicul care „tratează” 350.000 de cactuşi
Cluj: Cristian Neciu, medicul care „tratează” 350.000 de cactuşi

Împreună cu asociatul său, medicul rezident a pus pe picioare cea mai mare seră de cactuşi din ţară şi visează să aibă cea mai mare varietate de astfel de plante din lume.

Pasiunea pentru cactuşi o are din copilărie, de prin clasa a şasea. A văzut primii cactuşi la un coleg acasă şi spune că i s-au părut foarte interesanţi, din punct de vedere estetic. „Am avut primele plante, doi-trei puişori de cactus, pe care i-am primit de la cunoscuţi. Încet încet, s-au făcut 20 de plante din specii comune”, îşi aduce aminte Cristian.

Chiar dacă în adolescenţă s-a gândit să urmeze o specializare de horticultură, spune că date fiind vremurile, s-a gândit la siguranţa unei slujbe şi a ales medicina. Chiar dacă nu a reuşit decât din al doilea an, a urmat Facultatea de Medicină în Cluj-Napoca, iar în prezent este medic rezident în anul IV la Clinica de Chirurgie III.

Studenţia i-a adus mai mulţi cactuşi

În primii ani de studenţie, când au apărut şi importurile, Cristian a văzut în Cluj mai multe specii de cactuşi. A începtu să se intereseze de ei, să citească, şi atunci şi-a dat seama de multitudinea de specii de cactuşi care există. „Pe măsură ce am citit, au şi început să-mi placă mai mult. I-am înţeles mai mult şi mi-au plăcut nu numai estetic, ci şi simbolistic, ca nişte plante care s-au adaptat unor condiţii foarte vitrege pentru viaţă şi le-am văzut ca pe o dovadă că se poate”, povesteşte medicul.

Încet, dintr-un pervaz cu plante, a ajuns să aibă o terasă, apoi o seră mică, dar care a devenit tot mai mare. „Tot la un an-doi, devenea plină, făceam una un pic mai mare. Cam aşa se tot întâmplă, că achiziţiile nu se prea opresc şi plantele devin tot mai mari”, povesteşte Cristian. Spune că cel mai mult fost ajutat să afle informaţii de internet şi de câteva persoane din ţară.

Încet, devine o afacere

Chiar dacă spune că s-a gândit de câţiva ani la posibilitatea construirii unei afaceri din creşterea cactuşilor, Cristian recunoaşte că a avut nevoie de „impulsul” asociatului său, Sorin Bobiş. Cei doi s-au cunoscut în mai 2006, iar în vara aceluiaşi an au bătut palma asocierii.

În toamna anului 2007 au construit sera pe terenul tatălui său din Gilău. Sera, de circa 800 de mp, găzduieşte circa 3.000 de tipuri de cactuşi şi alte plante suculente. În total, la sera din Gilău se găsesc peste 350.000 de cactuşi.
 
Ambiţia lui Cristian şi a asociatului său este să aibă cea mai largă ofertă din lume, ca varietăţi de cactuşi. „Ca şi număr, nu se poate pune problema, pentru că sunt firmele olandeze, întinse pe hectare întregi, care produc o sută-două de feluri, dar în cantităţi de milioane”, spune Cristian.

Vânzările au început mai serios abia în acest an, iar zilele acestea negociază pentru deschiderea unui punct de vânzare la Adaria Garden în Iulius Mall. Pentru comerţul direct, preţurile unui pui de cactus este între unu şi cinci euro.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai ales medicina ?
C.N.: În clasa a VIII-a m-am gândit la Horticultură. Apoi mi-am dat seama că nu prea se poate trăi şi am venit la medicină. Mi s-a părut că mi s-ar potrivi.

Câtă atenţie are nevoie un cactus ?
C.N.: O plantă nu este nici scumpă şi nici nu necesită îngrijiri multe. Cactuşii mor de obicei de exces de zel. Exces de udare, mutare prea frecventă dintr-un loc în altul şi agitaţie prea multă în jurul lor. Sunt plante lente care au nevoie de lumină multă, căldură peste vară şi să fie lăsaţi în pace.


Profil
Născut:  22 octombrie 1977, în Cluj-Napoca

Studii: Facultatea de Medicină
Medic rezident, Clinica Chirurgie III

Familie: Căsătorit, are doi copii


Ce-i place: „Plăcerea supremă este să petrec timpul cu familia. Familia e familie. În principiu, trebuie să fie pe primul loc, din păcate nu întotdeauna reuşesc. Am practicat şi culturismul, din păcate timpul nu-mi mai permite. N-am făcut de performanţă, dar la un nivel amator destul de bun”, spune Cristian.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac manelele. Nu-mi plac proştii care au ajuns să aibă nişte bani în buzunare şi un lanţ gros la gât şi li se pare că sunt cineva. Nu-mi plac cei care consideră că li se cuvine totul de-a gata sau cei care n-au trecut de mentalitatea statului paternalist, care trebuie să aibă grijă de ei”, spune clujeanul.


image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne

prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite