TIFF Cristi Puiu: „Tendinţa e să vorbeşti spectatorilor ca unor imbecili"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Puiu, regizorul producţiei cinematografice „Aurora”, a explicat cum a ajuns să joace în propriul film. El s-a arătat deranjat de criticii care compară „Aurora” cu celălalt film de succes al acestuia, „Moartea Domnului Lăzărescu", dar şi de comentariile cu privire la  durata filmului.

Regizorul Cristi Puiu a revenit la TIFF după participarea în Competiţia festivalului din 2005 cu Moartea Domnului Lăzarescu, film recompensat cu Premiul de Regie şi Premiul de Interpretare la TIFF 2005, cu o nouă producţie, „Aurora”. Personajul principal este interpretat chiar de regizorul filmului, Cristi Puiu, care a ajuns în postura de actor după ce nu a găsit un actor potrivit pentru rolul principal, chiar dacă a organizat un casting care a durat câteva luni.

A refuzat actori de calibru

„Eu nu am vrut să joc în filmul acesta. Am chemat mulţi actori. La Adrian Titieni îl aveam demult în minte, încă de când am scris scenariul. Iniţial am eliminat orice actor maghiar, pentru că mă gândeam că se va interpreta fiind vorba de o crimă. L-am chemat apoi, totuşi, şi pe Hanno Höfer. Ajunsesem în mare criză cu acest casting", a declarat Cristi Puiu.

Acesta a precizat că maniera de filmare a filmului reprezintă şi conceptul filmului, unul deloc explicit: "Era important ca unele informaţii să se piardă. Tendinţa e să vorbeşti spectatorilor ca unor imbecili. Tocmai de aceea, nu e un film de văzut oricând, la orice oră".

Puiu s-a arătat deranjat de comentariile cu privire la durata filmului, de trei ore, faţă de cele cinci, pe care le avea iniţial. "Nu i se reproşează nimănui că un film de entertaiment american durează trei ore. De ce nu recunoaştem că nu vrem să ne fie pus în pericol creierul timp de trei ore", a spus Cristi Puiu.

Regizorul a declarat că nu ar fi reuşit să atragă bani pentru finanţarea filmului, dacă nu ar fi înregistrat succesul din 2005 cu „Moartea Domnului Lăzărescu".

Cu toate acestea, el s-a arătat iritat de analogiile pe care le fac criticii între „Aurora” şi „Moartea Domnului Lăzărescu". "Să mergi până acolo să zici că <nu-i la fel ca-n Moartea Domnului Lăzărescu> e un lucru care pe mine m-a afectat. Ce era să zic că iarna, nu-i ca vara?", a conchis Cristi Puiu.

Povestea filmului „Aurora” gravitează în jurul lui Viorel, un bărbat de 42 de ani, divorţat, fără serviciu, care decide într-o zi să pună capăt nesiguranţei care a pus stăpânire pe viaţa lui. Proiecţia filmului a avut loc ieri, la Cinema Republica  şi a beneficiat de prezenţa regizorului şi a echipei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite