Cripta secretă din centrul Clujului va intra în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Teodor Lazăr cu o lumânare în mână,  în cripta de sub biserica unde slujeşte (foto: cluj.travel)
Preotul Teodor Lazăr cu o lumânare în mână, în cripta de sub biserica unde slujeşte (foto: cluj.travel)

Cripta de sub Biserica „Schimbarea la faţă", descoperită parcă după un scenariu de film de aventuri, va fi introdusă în circuitul turistic.

„Cripta este foarte bine păstrată. Trebuie doar igienizat spațiul, amenajate scări, refăcută podeaua și introdus un sistem de iluminare adecvat", afirmă Teodor Lazăr, preotul paroh al bisericii „Schimbarea la faţă", potrivit site-ului cluj.travel.

Istoricii spun că despre această criptă că nu se ştiu foarte multe detalii. „Despre existenţa ei nu s-a ştiut aproape un secol. Biserica de pe Bulevardul Eroilor este franciscană, iar Papa a reuşit să-i oblige pe franciscani să cedeze lăcaşul greco-catolicilor prin anii 1930, când s-a constituit şi Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Cedarea s-a lovit de rezistenţa, temporară, a călugărilor franciscani, care, înainte de a se preda, au blocat accesul spre criptă", povesteşte istoricul Tudor Sălăgean, totodată directorul Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Cripta ascunsă

Abia în 1998, când s-au făcut lucrări și studii pentru a determina de unde provine igrasia bisericii, cripta a fost redescoperită. „Am făcut un foraj cu burghiul și, la un moment dat, acesta a dat în gol. Atunci ne-am dat seama că sub biserică se mai află ceva", povestește preotul. „Ce a urmat este un scenariu demn de Indiana Jones: muncitorii au decupat un panou în podeaua și prin acest spațiu a fost coborât un bec, care să lumineze subsolul întunecos. Apoi, existând lumină, un muncitor a coborât în criptă și a dat peste primele morminte. Ulterior, spațiul din subsol a fost complet explorat și astfel s-a găsit și intrarea „oficială" în criptă, cea zidită la repezeală de ultimii călugări minoriți", scrie cluj.travel.

„Acolo sunt înmormântate personalităţi locale care aparţin tuturor etniilor locuitoare în Cluj. Când s-a descoperit accesul spre criptă s-a observat că mormintele erau foarte bine conservate. Acolo sunt înhumaţi membrii din familiile nobiliare Bogdanfi, Csiki, Toroczkai şi Kornis", afirmă istoricul clujean.

Într-un circuit turistic

Lazăr mai spune că intenţionează să facă vizitabilă cripta şi să o introducă într-un circuit turistic, însă doar peste vreo doi ani, după ce o vor amenaja corespunzător. Ideea le surâde şi operatorilor de turism clujeni. Traian Almăşan, directorul agenţiei de turism „City Tour", unul dintre operatorii de turism care organizează trasee de o zi în Cluj, spune că ar introduce această criptă într-un tur.  Momentan, singura criptă din Transilvania vizitată este cea a Bisericii din Deal din Sighişoara, completează Almăşan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite