Cricketul, importat la Cluj de studenţii indieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de studenţi străini a importat cel mai popular sport din ţara lor în oraşul de pe Someş. Trei indieni, studenţi la Clui, au plecat azi în Macedonia, unde vor reprezenta România la Campionatul European de Cricket.

„Pentru noi cricketul e ca o adevărată religie. Am primit o bâtă din plastic când aveam abia patru ani. Ar fi fost extrem de greu pentru noi să nu putem să ne petrecem timpul liber jucând cricket”, spune indianul Ruben Bhale, căpitanul echipei Cluj Cricket Club, în vârstă de 26 de ani, medic rezident în radiologie.

Primele meciuri de cricket, un sport extrem de popular în lume, puţin cunoscut, însă, în România, s-au jucat la Cluj în 2004, la iniţiativa lui Dushyant Maradia, care a venit din India, pentru a studia medicina.

Cricket la Expo Transilvania

A ţinut morţiş să practice cel mai popular sport din ţara lui natală şi la Cluj, chiar dacă la început a reuşit să adune doar alţi patru jucători, deşi numărul total al unui meci este de 22.

„Jucam la Expo Transilvania, cu o minge de tenis şi nu una de cricket, care e din piele, este grea şi rişti să răneşti pe cineva. Ne trezeam cu noaptea-n cap, ca să nu deranjăm pe nimeni. A fost greu, pentru că trebuia să umblăm mult după minge, dar important e că reuşeam să ne satisfacem dorinţa”, îşi aminteşte Dushyant Maradia, de 27 de ani, medic rezident în cardiologie.

Acum, cei aproximativ 15 tineri se întâlnesc în weekend, de cele mai multe ori pe un teren de fotbal din Feleacu, unde joacă aproximativ cinci ore.

Clujeni atraşi de cricket


Majoritatea dintre ei sunt indienii şi pakistanezi care studiază medicina la Cluj, însă Dushyant a reuşit să atragă noi „adepţi”, doi britanici, şi chiar doi români. Echipamentele de joc şi le aduc din India, o dată la şapte luni, atâta cât durează un sezon de joc la Cluj, şi îi costă aproximativ 100 de euro.

Nu au în acest moment un teren adevărat de cricket la Cluj, la fel ca în India, unde există câteva mii de asemenea stadioane, cele mai mari având o capacitate de câteva sute de mii de locuri, iar competiţia oficială naţională având un buget de şapte miliarde de dolari.

„Noi jucăm pe un teren de fotbal. Forma unui teren de cricket este ovală, iar în mijlocul ei se află o fâşie de pământ lungă de 20 metri, numită cricket pitch. Acesta este dintr-un soi de pământ special, care trebuie trimis în Londra, unde este analizat şi omologat”, a explicat Dushyant Maradia.

Ei intenţionează să negocieze cu autorităţile clujene pentru obţinerea unui teren, destinat cricketului. „În felul acesta s-ar putea continua şi tradiţia oinei la Cluj. Am dori să introducem în şcoli acest sport. Ne-am gândit iniţial la Şcoala Internaţională, însă nu e nimic concret”, a mai spus medicul.
Studenţii au înfiinţat oficial în luna martie primul club de cricket din Ardeal, iar trei dintre membrii acestuia au plecat azi în Macedonia, unde vor repezenta România la Campionatul European de Cricket.

Cum se joacă Cricketul?

La un meci de cricket participă două echipe a câte 11 jucători. O echipă este cea care loveşte mingea cu o crosă, iar a doua echipă este cea care trebuie să arunce mingea şi să alerge pentru a-i împiedica pe adversari să marcheze. O joacă constă dintr-un anumit număr de inning-uri şi poate dura până la 5 zile. Potrivit sporting.com, Cricketul este al doilea cel mai popular sport din lume, după fotbal, dar înainte de baschet, baseball sau rugby.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite