Război în online-ul clujean după celebrul model al fondatorilor FacebookCreatorii celei mai mari comunităţi virtuale din ţară se ceartă pe drepturile de autor ale paginii "I Love Cluj"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Mutu (dreapta) şi Ciprian Borsan, în primele luni ale proiectului "I Love Cluj". Foto: Adevărul
Andrei Mutu (dreapta) şi Ciprian Borsan, în primele luni ale proiectului "I Love Cluj". Foto: Adevărul

Comunitatea online "I Love Cluj" are peste 60.000 de fani şi a devenit cea mai mare din România. A început ca o poveste de succes, dar cei doi fondatori ai acesteia s-au certat în vară şi parteneriatul a luat sfârşit. Acum, cei doi au ajuns să se certe pe drepturile de autor, exact după modelul poveştii din spatele celei mai mari reţele sociale din lume: Facebook.

Cine merită recunoaşterea pentru crearea Facebook? De la crearea celui mai accesat site din lume şi până în prezent, întrebarea stă încă pe buzele multor critici, sceptici sau simpli utilizatori de internet (povestea este descrisă pe larg în filmul "The Social Network").

Recent, acelaşi lucru se întâmpla şi în cazul a doi tineri din Cluj-Napoca, Ciprian Borsan şi Andrei Mutu, cei care împreună au creat cea mai mare comunitate online din România: I Love Cluj, care a ajuns la un număr de 60.000 de fani. Grupul, care reprezintă o pagină specială creată pe site-ul Facebook (sic!), a fost creat la 22 ianuarie 2010 şi prezintă în rândul fanilor - cifră care a crescut de la câteva sute la peste 60.000 în doar un an - aspecte pozitive din oraşul de pe Someş: poze, filmuleţe, dezbateri, articole preluate din presa locală sau naţională.

image

Mai mult, cu timpul, pagina realizată de cei doi tineri a legat şi parteneriate importante, cu evenimente de seamă precum Festivalul Internaţional de Film Transilvania. E posibil ca pe undeva, comunitatea-gigant să fi generat şi venituri, lucru neconfirmat de niciunul dintre fondatori.

Evoluţia comunităţii, de la 0 la peste 60.000 de fani într-un an

evolutie ilovecluj

De la succesul obţinut şi până la destrămarea relaţiei dintre cei doi iniţiatori ai paginii nu a fost un drum lung de parcurs: Ciprian şi Andrei s-au certat în vară, deoarece aceştia nu reuşiseră nici cum să-şi împartă atribuţiile şi beneficiile. Unul vroia drepturi de administrare, altul dorea înregistrarea "I Love Cluj" la OSIM, etc.

Ciprian spune că nu vrea decât să fie cunoscut drept cofondator al proiectului şi nu cere nimic altceva. De cealaltă parte, Andrei consideră că acuzele lui Ciprian sunt un atac la persoana sa, însă tânărul a considerat că nu are ce să răspundă public, deoarece nu a greşit nicăieri şi spune că se aştepta la o asemenea reacţie din partea fostului său partener.

Începutul sfârşitului

De-a lungul timpului, între cei doi au fost mai multe neînţelegeri, însă încrederea i-a determinat să treacă peste toate cu brio. În luna mai, însă, după ce au fost ameninţaţi că "I Love Cluj" a fost înregistrat la OSIM, deşi totul era o făcătură, tinerii s-au deşteptat şi au decis că e neapărat nevoie să înregistreze ei marca la OSIM.

"Cum nu aveam statut juridic, înregistrarea trebuia să fie făcută de unul dintre noi, urmând ca ulterior să o transferăm pe o formă juridică comună. Spre imensa mea suprindere, Andrei mi-a transmis că dorea cu orice preţ să înregistreze el marca. Atunci i-am propus ca, pentru a crea un echilibru echitabil în parteneriatul pe care îl aveam, înregistrarea să fie realizată provizoriu de mine, deoarece în proiect Andrei avea domeniul ilovecluj.ro şi datorită compromisului făcut de mine, dar avea şi control asupra paginii de Facebook. Eu aveam doar încredere în el", povesteşte Ciprian.

"Andrei a refuzat cu vehemenţă propunerea mea şi mi-a aruncat acuze grave privind aportul meu la acest proiect. A fost primul moment în care am văzut un om schimbat în rău şi alături de care eram conştient că nu puteam să mai dezvolt ceva. Nu îl mai recunoşteam. Totul s-a încheiat în 10 iunie când Andrei Mutu mi-a anulat drepturile de Administrator pe I Love Cluj", încheie Ciprian.

Acuzaţii peste acuzaţii

Toate aceste precizări şi începutul unui scandal public între cei doi a survenit în urma unui interviu cu Andrei Mutu. Ciprian îl acuză pe acesta. "Când am citit interviul dat de Andrei Mutu despre povestea I Love Cluj am experimentat un şoc imens. Am fost total indignat de afirmaţiile lui şi jignit în acelaşi timp, fiindcă am fost parte din adevărata poveste ce stă la baza ideii I Love Cluj", spune Ciprian.

În urma interviului, tânărul a cerut un drept la replică. "Dreptul meu la replică nu este o acţiune de revendicare a unor drepturi sau lauri ci este o contra-acţiune împotriva minciunii, lipsei crase de bun-simţ şi se constituie într-o imagine a dezamăgirii şi dezgustului pe care le nutresc faţă de acele persoane lipsite de scrupule, care obişnuiesc să poarte măşti prin care deformează realitatea", sunt gravele acuzaţii aduse de Ciprian faţă de Andrei. Vezi aici dreptul la replică al tânărului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite