Cluj: Călin Crainic, omul din spatele creaţiei publicitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Călin Crainic, omul din spatele creaţiei publicitare
Cluj: Călin Crainic, omul din spatele creaţiei publicitare

Înspăimântat de o carieră de profesor de filozofie „la ţară”, Călin s-a îndreptat către carieră de publicitar, meserie în care, de aproape zece ani, şi-a făcut un nume la nivel naţional.

Îndrumat de mic către muzică de părinţii săi, Călin a luat lecţii de chitară încă din clasa întâi. Au urmat apoi „formaţii vocal instrumentale” pe la Casa Pionierilor, turnee, spectacole si o grămadă de premii pe la festivaluri de muzică uşoară pentru copii. În liceu a cântat într-o trupă rock din oraşul natal, Baia Mare.

Au urmat apoi mai bine de zece ani în care spune că a câştigat bani buni ca şi lăutar la sute de nunţi, botezuri şi petreceri din întreg judeţul Maramureş, perioadă în care era şi student la Cluj. „Voiam bani. Cântăm oriunde: nunţi, botezuri, divorţuri, avorturi etc”, spune Călin.

A reuşit să îmbine studenţia cu muzica

„Aveam examen din Aristotel duminică şi sâmbăta eram la nuntă în cort pe nu ştiu ce deal din Chioar sau Lăpuş”, îşi aduce aminte cu umor Călin. Din această perioadă are o mulţime de amintiri, care mai de care mai interesante. „Am cântat la ţigani, la unguri, la români, în cort, în restaurant,  în camion, în CAP-uri dezafectate, în cămine culturale, am fost ameninţat cu bătaia dacă nu cânt nu ştiu ce piesă, apoi pupat «cu muci», luat în braţe, mi s-au pus bani pe frunte şi câte şi mai câte”, povesteşte Călin Crainic.

A absolvit Facultate de Filozofie. Ca să nu fie obligat să meargă în armată, a dat admitere şi a reuşit să facă la buget şi cea de-a doua facultate, administraţia publică.

A prins „rădăcini” în publicitate

Oricât s-a străduit pentru un post de profesor de filozofie în Cluj-Napoca şi refuzând să fie trimis în afara oraşului, Călin s-a hotărât să-şi găsească de lucru în alt domeniu. „Am dat vreo 3 examene de titularizare. Mă tot trimiteau prin Munţii Apuseni, prin Lunca Someşului deşi aveam nota «de oraş», spune Călin.

La Vitrina Advertising spune că a ajuns printr-o conjunctură fericită, un prieten recomandându-l aici. „Am făcut nişte luni de probe destul de relevante, zic eu. M-au angajat destul de repede. Pentru că la ora aia, ca şi la ora asta, importantă era prezenţa, talentul,  carisma, creativitatea şi spontaneitatea”, spune Călin, care are peste nouă ani în una dintre cele mai respectate agenţii de publicitate din afara capitalei, dintre care peste şase ca şi director de creaţie.

A învaţat meserie „în coate şi în genunchi”

Despre meseria sa, Călin spune că este dictată exclusiv de piaţă şi consumator. „Piaţa şi consumatorul te învăţa încotro te duci. Ai nevoie de multă empatie, de un reflex incredibil al realităţii. Şi lucrul acesta nu se învaţă. Oricâte facultăţi ai face, nu are nimic academic această meserie. Nu eşti mai creativ sau mai puşin creativ dacă ai un doctorat în comunicare. Meseria asta se face şi atât”, este de părere Călin Crainic. El crede că această meserie se învaţă în coate şi în genunchi, cu nasul în realitate şi între consumatori.


Ce-i place

„Orice aş spune, aş cădea pe clişee. Îmi place ce e bun şi nu-mi place ce e rău”, spune zâmbind Călin. „Imi plac ţăranii vii, ăia cu poveşti multe la ei,  îmi plac lăutarii şi mi-a placut mult de tot copilăria” spune Călin Crainic.

Ce nu-i place

„Ma enerveaza butaforia şi cartonul, simularea si mimarea. Încerc însă să mă obişnuiesc cu ideea. E o sarcină de serviciu. E şi asta parte din stilul de viaţă al consumatorilor, nu? A, şi mă mai irită ceva. Praful din Cluj ”, spune Călin.


Întrebări şi răspunsuri

Ce te ţine mereu „în priză” ?


C.C.:
Partea faină în agenţia asta e că de fiecare dată am avut senzaţia că am mai cucerit o piaţă, am mai învăţat un tip de consumator, am mai lucrat pe o categorie. Acum ştiu cum e cu băncile, sau acum ştiu cum e cu iaurturile, de exemplu. Atunci,  asta mă ţine într-o stranie percepţie că mă maturizez şi evoluez. Nu ştiu dacă e chiar aşa.

Ce te-a ţinut la Cluj în toţi aceşti ani ?

C.C.: Cred că şi faptul că suntem la Cluj m-a ajutat să am senzaţia că evoluez. Adică oamenii de aici, colegi, şefi, colaboratori nu mi-au dat la picioare niciodată, clienţii au fost de toate felurile, dar de fiecare dată am avut senzaţia unui raport lucrativ cu ei.


Profil
Născut
La 29 noiembrie 1975, în Baia Mare

Studii
Licenţiat în Administraţie publică şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj

Familie
Căsătorit, are o fetiţă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite