Coşul ţărănesc devine funcţional săptămâna viitoare în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii agricoli s-au pregătit să livreze produse fără intermediari
Producătorii agricoli s-au pregătit să livreze produse fără intermediari

Sistemul de distribuţie de produse ecologice şi tradiţionale certificate a fost prezentat public în această seară, la restaurantul Casa de Lux din Cluj.

Organizatorii au prezentat cei zece parteneri producători, din judeţele Sălaj, Maramureş, Bihor, Mureş, Buzău şi Cluj şi au explicat sistemul prin care consumatorii vor putea avea acces la aceste produse.

Potrivit lui Avram Fiţiu, producător şi conferenţiar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, sistemul va fi operabil începând de luni 8 februarie.

Consumatorii vor putea comanda produse, utilizând lista de pe site-ul www.cosultaranesc.ro. Produsele vor fi livrate în prima zi din săptămâna viitoare la domiciliu, când vor fi şi achitate. Comanda minimă va fi de 500 lei.

Fiţiu a precizat că după un prim test, consumatorii vor putea face contracte pentru abonamente lunare sau anuale. Deşi oficial comenzile încă nu se pot onora, Fiţiu ne-a declarat că au  existat deja solicitări din mai multe judeţe, inclusiv din Bucureşti.



 Tarifele sunt comparabile şi chiar mai mici cu cele similare din magazinele cu produse eco, susin iniţiatorii proiectului.  Pâinea începe de la 7,5 lei pentru o jumătate de kg, dulceţurile de la 5 lei borcanul de 0,34 kg, brânza de burduf 15 lei o jumătate de kg, slănină afumată 15 lei jumătate de kg, vin şi suc natural de mere 8 lei litrul,  miere de salcâm 20 lei kg, cartofi 1,5 lei kg.

Începând din luna mai, producătorii asociaţi vor efectua demonstraţii în propriile ferme, la care vor fi invitaţi elevi. Organizatorii speră ca până la sfâşitul anului, în sistem să intre mai mulţi producători.

Prezent la manifestare, Pascal Fesneau, consulul onorific al Franţei la Cluj a arătat avantajele acestui sistem, care se practică de câţiva ani atât în ţări occidentale. „Rezultatele sunt de durată, nu aşteptaţi efecte imediat”, a spus Fesneau.

Coşul ţărănesc este un sistem de distribuţie, susţinut de grupul de producători eco, denumit Agroecologia, întemeiat în urmă cu 15 ani, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Veterinare, de mai mulţi studenţi şi profesori, printre care şi comisarul european Dacian Cioloş..

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite