Costică Costache, cel mai loial cetăţean al "Republicii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Costache
Costică Costache

De peste patru decenii este proiecţionistul celui mai mare cinematograf din Transilvania. Costică Costache reuşeşte, fără să ajungă pe scenă, ba chiar din fundul sălii, să încânte milioane de cinefili. El este omul care, de peste 40 de ani, pune filme în cel mai mare cinematograf din Ardeal - Republica, din Cluj.

Curiosul care în timpul filmului îşi întoarce privirea spre spatele sălii, zăreşte, invariabil, fanta de lumină dinspre care se proiectează imaginile pe ecran. În spatele luminii, o maşinărie înghite cu o viteză de 24 de cadre pe secundă mai bine de doi kilometri de bandă de film - cam atât de lungă este o poveste redată două ore în imagini. Secundă cu secundă, banda este supervizată de proiecționistul Costică Costache. Cel mai vechi cetăţean din Republica.
Mâinile lui Costică nu dorm deloc. Ţin parcă, prin atingeri întâmplătoare, aparatul de proiecţie în mişcare. Atunci când nu mângâie filmul, când nu reglează lumina din obiectiv sau apasă butoane,  atunci mâinile lui Costică mângâie în aer poveşti. 

Vremuri bune

Lucrează de mai bine de 40 de ani ca proiecționist în cel mai mare cinematograf din Ardeal. Îşi aduce aminte cum, până acum 20 de ani, Republica era glorioasă.

Erau vremuri în care coada pentru un bilet la film se lungea până peste drum, la Napolact. Veneau părinții cu copiii la cinematograf, lideri de partid făceau presiuni după film să li se taie câteva secvenţe pentru colecţie. În Republica s-a jucat, cu mult înaintea multiplexurilor de la malluri, în urmă cu 30 – 40 de ani, pe marele ecran al cinematografului chiar şi „Lacul Lebedelor”, în varianta 3D.
„Asta a fost cu mulți ani în urmă. Ni s-au adus adaptoare, pe care le-am montat la proiectoarele de atunci. Era însă o tehnologie foarte complicată şi mult prea scumpă la acea vreme”, îşi amintește Costică. În acei ani, angajații România Film parcurgeau distanţe lungi cu caravanele cinematografice pentru a răspândi imaginile mișcătoare în căminele culturale de la sate.
Erau aceleași vremuri, de la începutul erei cinematografice, când filmele erau dublate „în direct”. „Înainte să apară moda cu subtitrările, exista un traducător care vorbea filmul la microfon. Era destul de greu, pentru că ba zicea mai repede, ba prea târziu replicile din film. Uneori stătea pe scenă, alteori în primele rânduri, dar câteodată aici la noi în cămăruță”, mai povesteşte omul.

Primul aparat este expus în hol

Negru, proaspăt vopsit, dar inert, primul aparat pe care Costică l-a mânuit întâmpină acum publicul la intrarea în cinematograf. Aproape de barul cu gustări. „Pentru că rolele erau mici, întotdeauna trebuia să avem şi un al doilea aparat, pentru că schimbam câte cinci-şase role pe film”, povesteşte Costică. Printre primele sale proiecţii au avut loc în grădina de vară a Cinematecii, într-o curte interioară aflată vizavi de intrarea în Biserica Sfântul Mihail.
Înainte să ajungă proiecționist, Costică a încercat să ajungă doctor. Dar nu a fost să fie. Şi, din câte explică, asta nu din cauza cărţilor citite, ci din cauza cărţilor jucate. De alţii. Dar s-a îndrăgostit iute de ceea ce avea să se transforme în cariera sa de-o viaţă. Chiar şi când e liber, dacă drumul prin oraş îl poartă pe lângă cinematograf, nu este dată să nu se oprească şi să intre pentru o vreme, să mai trebăluiască una alta.

Aplauze pentru Costică

Costică are trei fete. Împlinite. „Cea mai mică încă este la facultate. La litere. Celelalte două au terminat şi s-au aşezat. Când erau mici îmi plăcea tare mult când se aflau şi ele în sală”, îşi aduce aminte tatăl. De altfel satisfacţia de a pune filme este răsplătită, spune proiecţionistul, de aprecierea celor din sală. Atunci când se întâmplă să izbucnească ropote de aplauze în rândul spectatorilor, o parte din ele răzbat şi prin fanta de lumină şi trezesc un zâmbet pe obrazul lui nea Costache.

Prezent incert pentru Republica

Cinematograful „Republica” este cel mai mare cinematograf din Transilvania și al doilea ca mărime din țară. Are aproape 1.000 de locuri și a fost ridicat în anii 1960. În prezent difuzează câte patru filme noi pe lună și se confruntă cu dificultăți din cauza aparaturii vechi. După finalizarea preconizatelor lucrări de modernizare, cinematograful urmează să își schimbe numele în „Florin Piersic”. În cinematograf lucrează la ora actuală 14 persoane, potrivit conducerii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite