Costel Pleş este campionul naţional la tăiat lemne
0Mecanic de moto-ferăstraie (drujbe) , Costel Pleş nu doar le repară, ci le foloseşte pentru tăiatul profesionist de lemne. Când spune ce sport practică, mulţi îl felicită şi îl întreabă cum pot să îl practice şi ei, deşi nu este unul uşor.
Asta pentru că în România tăiatul lemnelor sau timber sport nu este o disciplină sportivă prea cunoscută. Cu toate acestea, există competiţii, antrenamente şi cantonamente la care tăietorii profesionişti de lemne participă. Costel Pleş din Huedin, judeţul Cluj, practică acest sport din 2008. Atunci a avut un antrenor ceh, Martin Komarek, care l-a ajutat să participe la prima sa competiţie, care a avut loc la Gilău.
Acum face parte din lotul României de tăietori de lemne care va participa la Campionatul Mondial ce va avea loc la începutul lui septembrie în Austria. După antrenamente intense, Costel a început să facă şi performanţe: anul acesta a reuşit să obţină titlul de campion naţional la acest sport. „Cu moto-ferăstrăul am reuşit să tai două rondele de 46 de centimetri grosime, în doar 17 secunde”, spune Costel Pleş despre performanţele sale. De altfel, în acest sport totul este viteză şi atenţie. „Trebuie să fii precaut, să nu forţezi loviturile, mai ales la început. Dacă faci o greşeală cu securea – acolo unde ajunge, taie jos”, dezvăluie sportivul.
Tot el spune că există mai multe tipuri de topoare. Cele de antrenament sunt un pic diferite faţă de cele de competiţie, care au lama mai subţire, ca să nu rămână înfiptă în lemn, iar sportivul să piardă secunde preţioase. Sportivii din SUA, Noua Zeelandă, Canada, Cehia şi Austria sunt cei mai buni din lume, spune Costel Pleş. „Asta şi pentru că ei au multă experienţă, deja. La ei se practică de cel puţin 20 de ani, nu ca la noi, de doi”, spune sportivul din Huedin.
Avantajul românilor este că la noi este lemn de tăiat. Doar că sportivii scot bani din propriile buzunare pentru lemnul pe care se antrenează. Sponsori nu sunt mai deloc să sprijine acest sport. „Încă nu ştiu nici ei multe despre sport şi despre noi, dar mai ales de perspectivele competiţiilor. Unii au văzut doar la televizor aşa ceva”, mai spune clujeanul.
Costel Pleş este de meserie mecanic de moto-ferăstraie, adică ştie să repare tocmai una dintre uneltele folosite în acest sport. Acum se antrenează pentru una dintre cele mai dificile probe, cea de tăiere cu super-moto-ferătrăul, o unealtă de 26 de kilograme, 62 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, pentru care trebuie o pregătire specială.
Profil
Născut. 21 februarie 1982, Rogojel, judeţul Cluj
Studii. Şcoala generală din satul Rogojel
Familie. Necăsătorit
Ce-i place
Pe lângă tăiatul lemnelor, îi place fotbalul, dar şi să se distreze, nu doar să lucreze. Dacă ar fi să aleagă între munte şi mare, va alege cu siguranţă muntele, pentru că acolo este aer curat şi multe...lemne.
Ce nu-i place
Lui Costel Pleş nu-i place să fie jignit şi neîndreptăţit. În rest, încearcă să împace pe toată lumea.