Cluj: Adrian Corojan tansformă amatorii în cântăreţi profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Adrian Corojan tansformă amatorii în cântăreţi profesionişti
Cluj: Adrian Corojan tansformă amatorii în cântăreţi profesionişti

Muzicianul este dirjorul unuia dintre ansamblurile corale clujene cu cea mai mare tradiţie, apreciat la nivel internaţional. El a iniţiat la Cluj şi singurul eveniment coral ecumenic din lume.

Data şi locul naşterii: 11. 06.1956
Educaţie: A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
Starea civilă: necăsătorit


Înclinaţia şi talentul către muzică i-au fost descoperite încă de la vârsta de patru ani, de nimeni altul decât celebrul maestru şi dirijior Antonin Ciolan, fondatorul Filarmonicii clujene, care a fost tratat de tatăl acestuia, de profesie infirmier-urolog.

Descoperit de maestrul Antonin Ciolan

„Tata m-a rugat să mă prezint maestrului, iar eu i-am zis prompt cum mă numesc şi că nu ştiu poezie. M-a întrebat ce ştiu şi i-am interpretat un cântec şi practic acel cântecel mi-a fost fatal”, îşi aminteşte Adrian Corojan. Din acel moment, clujeanul îşi însoţea tatăl de fiecare dată când acesta îl vizita pe muzicianul Antonin Ciolan, pentru a-l trata. Soţia acestuia, Eliza Ciolan, l-a învăţat să cânte, de altfel, primele acorduri la pian. „Pentru ei, care nu aveau copii, eram o jucărie foarte interesantă. De altfel, maestrul a fost cel care l-a îndrumat pe tata şi-i repeta într-una, până să se stingă, că eu trebuie să fac muzică”, a explicat Corojan.

Cel mai bun la canto, cu doar trei luni de studiu

 A furat, însă, „meserie” la nivel profesionist de la un alt muzician de valoare, Dorin Pop, cel care dirija corul de cameră al Conservatorului clujean. Deşi avea pasiune pentru cântatul cu vocea încă de la vârsta de nouă ani, iar la facultate studiase vioara, după doar trei luni de canto câştigase locul întâi în cadrul unui concurs naţional de profil.

Clujeanul era în plină ascensiune pe plan muzical, iar maestrul Dorin Pop îi aranjase chiar şi participarea în cadrul unei audiţii la Opera din Berlin, pentru a face parte din corul instituţiei, primul pas spre cariera de interpret: „Nu m-am mai dus pentru că m-am căsătorit, iar soţia mea nu m-a susţinut. Şi-a dat seama ce am pierdut abia atunci când a văzut că acolo aş fi câştigat pe lună cât aici într-un an întreg”.

A concertat cu solişti amatori în toată lumea

Chiar şi aşa, muzicianul nu a regretat alegerea făcută, deoarece la Cluj s-a împlinit ca dirijor şi manager de proiecte culturale. A devenit în 1994 dijiroul Corului Mixt al Regionalei CFR, actualmete Ansamblul Coral „Voci Transilvane”, unul din cele mai valoroase grupuri corale din România.

Acesta a făcut din nişte amatori, cântăreţi profesionişti alături de care a concertat în cele mai importante catedrale, dar şi scene din lume. Clujeanul a înfiinţat în oraşul de pe Someş şi primul festival ecumenic din lume, „Festivalul Coral Crăciun Ecumenic”, ajuns la cea de-a 12-a ediţie şi care în 2001 a avut un număr record de corişti participanţi, 4.500.

Adrian Corojan, actualmente referent cultural la Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca, a pus bazele Bienalei Muzicale „Augustin Bena”, în memoria celebrului muzician care a fost maestrul dirijorului Dorin Pop, care la rându-i a fost maestrul lui Adrian Corojan.

Cum a fost privit corul acolo unde aţi cântat?

Oriunde am cântat în lume, cei care ne-au ascultat puteau jura că aceşti corişti au terminat conservatorul, însă 95% din ei nu cunoşteau nici notele muzicale. Dacă ai dragoste pentru cântat, poţi face orice. Nu există afoni, decât cei care au probleme anatomice, deci orice clujean îşi doreşte să facă parte e binevenit.

Cum reuşiţi să-i aduceţi la acest nivel?

Nu sunt adeptul dirijorului dresor, ci a dirijorului maestru – discipol. Dorinţa ta ca şi profesinist trebuie să se ridice la dorinţa amatorului pentru cântec, şi atunci se poate face chiar orice.

Ce-i place: „Îmi place să citesc foarte mult, dar şi să vizionez cât mai multe filme. Îmi place să cunosc cât mai mulţi oameni, să-mi ajut semenii, dacă au nevoie, dar cu care să fiu în relaţie de reciprocitate”, a explicat Adrian Corojan

Ce nu-i place:
„Nu suport murdăria şi minciuna de orice fel. Nu-mi plac nici infatuarea sau ipocrizia. De pildă, prefer să mi se zică ceva neambalat, dar sincer, decât ambalat, dar care nu seamănă deloc cu interioul”, a declarat muzicianul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite