Copiii cu autism vor fi trataţi de un robot la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din Cluj care suferă de autism ar putea fi trataţi cu ajutorul unui robot adus de doi profesori belgieni în cadrul unui proiect dezvoltat de Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

Educaţiei din cadrul UBB, Daniel David, a declarat, luni, că în cadrul proiectului, care va începe marţi şi va dura două săptămâni, se va testa clinic eficienţa robotului în cazul copiilor cu tulburări de tip autist, pentru ameliorarea stării lor de sănătate. "Vom încerca, cu ajutorul a doi ingineri belgieni de la Universitatea Vrije din Bruxelles, Bram Vanderborght şi Jelle Saldien, să testăm eficienţa robotului numit Probo în cazul copiilor cu tulburări de tip autist. Vrem să vedem dacă acest robot poate fi utilizat şi pentru interacţiuni sociale. Au fost câteva proiecte europene în ultimii ani care au arătat că aceşti copii interacţionează pe anumite segmente mai bine cu roboţii decât cu oamenii. Autismul nu poate fi vindecat, încercăm să înţelegem mecanismele astfel încât să putem ameliora condiţia clinică a acestor copii. Robotul va fi testat pe patru copii de la Centrul de Autism Transilvania", a spus David.

Potrivit acestuia, psihologii clujeni vor să dezvolte, cu ajutorul robotului, câteva componente legate de autism cum ar fi "interacţiunea socială, recunoaşterea emoţiilor, expresivitatea emoţională şi ceea ce se cheamă atenţie împărtăşită, adică copilul să înveţe prin interacţiune cu adultul". "Noi sperăm ca întâi să înveţe prin interacţiune cu robotul şi apoi să generalizeze de la robot la adulţi, părinţii şi educatorii lor. Încercăm să dezvoltăm anumite abilităţi la copiii cu autism astfel încât aceştia să se adapteze mai bine la mediul înconjurător", a spus Daniel David.

Acesta a explicat că Probo este un robot "inteligent şi emoţional", care costă câteva mii de euro şi care este capabil să exprime emoţii şi ştie să identifice, în interacţiune cu copiii, emoţiile lor. "Probo poate să îi şi îmbrăţişeze. Este un robot inteligent şi emoţional, poate exprima prin mimică emoţii precum tristeţe, furie, frică, dezgust, oboseală, bucurie şi mulţumire", a menţionat David.

În funcţie de rezultatele care vor fi obţinute, robotul ar putea fi folosit ca "agent virtual" pe calculator, aceasta fiind o variantă ieftină, sau Probo urmează să fie cumpărat şi folosit mai departe în cazurile de copii cu autism.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite