Controversele continuă: Ambasadorul Ungariei spune că scriitorul Nyiro Jozsef nu a fost nici antiromân, nici antisemit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar, a declarat, miercuri, la Târgu-Mureş, că scriitorul Nyiro Jozsef, ale cărui rămăşiţe pământeşti urmează să fie reînhumate la Odorheiu Secuiesc în 27 mai, cu ocazia pelerinajului de Rusalii, nu a fost nici antiromân, nici antisemit.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar, a afirmat că statul ungar, care sprijină intenţia de reînhumare a rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, în 27 mai, cu ocazia pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu, are dovezi că acesta nu a fost nici antiromân, nici antisemit.

„Întrebarea este dacă Nyiro a fost antiromân sau antisemit. Avem dovezi că nu a fost nici antiromân, nici antisemit", a spus Fuzes, citat de Mediafax. El a afirmat că nu înţelege întrebarea unui reporter privind oportunitatea implicării statului ungar în acest demers, legat de o persoană controversată, în perioadă de campanie electorală: „A fost un proces dificil şi complicat, pentru că Nyiro a fost înmormântat în Spania. Nu înţeleg întrebarea. Şi tatăl meu a fost un apropiat al regimului Horthy, pentru că viaţa lui a fost în timpul lui Horthy, iar eu nu pot să schimb acest lucru".

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef va fi reînhumat într-un cimitir din Odorheiu Secuiesc în duminica Rusaliilor catolice, la iniţiativa Fundaţiei „Pro Odorhei", Uniunea Vatra Românească protestând vehement faţă de acest lucru. Demersurile pentru aducerea în România, din Spania, a sicriului cu trupul scriitorului au început în anul 2010.

După trecerea graniţei în România, o primă oprire va fi lângă Lipova şi în 25 mai sicriul va fi expus la Gheorgheni pentru cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu scriitorului, iar în 26 mai la Miercurea Ciuc.

În cursul serii de 26 mai, cortegiul funerar va porni către Odorheiu Secuiesc şi va fi însoţit de husari, urmând să fie depus în Biserica „Sfântul Nicolae". În 27 mai, de la ora 12.00 până la ora 16.30, va avea lor ceremonialul de reînhumare în cimitirul romano-catolic.

Organizatorii susţin că la reînhumarea sicriului cu rămăşiţele scriitorului Nyiro Jozsef sunt aşteptate peste 20.000 de persoane.

Uniunea Vatra Românească protestează

Pe de altă parte, Uniunea Vatra Românească a cerut „noii puteri" să intervină în cazul intenţiei de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, „un obscur scriitor ungur antisemit, antiromân şi fascist notoriu, considerat şi criminal de război".

În replică, purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos, a negat existenţa oricărei legături dintre Nyiro Jozsef şi Partidul „Crucea cu Săgeţi". „Puţini cunosc, de fapt, adevărul. Nyiro era un antibolşevic convins şi a fost hărţuit de comunişti. Nu a fost membru al Partidului «Crucea cu Săgeţi» şi nu a fost declarat niciodată criminal de război", a explicat Molnar.

Molnar Miklos a confirmat însă faptul că Nyiro Jozsef a militat pentru refacerea Ungariei Mari. „Asta este însă ceva normal. Şi eu gândesc la fel, şi eu îmi doresc refacerea Ungariei Mari  şi îmi asum acest lucru", a punctat purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc.

Gheorghe Funar, indignat de aducerea osemintelor lui Nyiro în ţară

Vestea că osemintele scriitorului secui Nyiro Jozsef, militant fervent pentru refacerea Ungariei Mari, vor fi aduse și îngropate în România au stârnit indignarea președintelui PRM Cluj, Gheorghe Funar.

„Se știe că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, amiralul fără flotă, evreul Horthy Miklos, a trimis din Ardeal peste 150.000 de evrei la exterminare în lagărele din Germania. Apoi, Horthy Miklos nu a mai fost de găsit. A murit la 92 de ani, în Portugalia. Oasele i-au fost aduse în Ungaria în urmă cu câțiva ani și au fost organizate funeralii naționale. Acum, în mod paradoxal, osemintele unui alt militant pentru Ungaria Mare, Nyiro Jozsef, care a murit în Spania și ale cărui rămășițe au fost aduse recent în Ungaria, sunt din nou expatriate. Ungaria îi refuză oasele și niște unguri, cetățeni români, s-au găsit să facă o faptă bună și să le îngroape în sfântul și primitorul pământ românesc", a comentat Gheorghe Funar, pentru „Adevărul", evenimentele care vor avea loc, la Odorheiu Secuiesc, în data de 27 mai.

Cine a fost Nyiro Jozsef

Nyiro Jozsef (1889 - 1953) a fost un cunoscut scriitor, preot romano-catolic şi jurnalist care s-a născut în zona Harghitei, a studiat la Alba Iulia şi la Viena şi a trăit aproape două decenii la Cluj.

A părăsit ordinul bisericesc în anul 1919, odată cu alipirea Transilvaniei de România. Ca urmare, biserica l-a excomunicat. Timp de 10 ani, a activat ca jurnalist la Cluj, la „Keleti Ujsag". De asemenea, a fost unul dintre membrii fondatori ai Breslei Transilvănene de Arte Frumoase.

„Cioplitorul de Dumnezeu" sau „Secuiul muribund" sunt nuvele care i-au adus consacrarea. După câţiva ani petrecuţi la ţară, s-a întors la Cluj, după care, în 1941, a ajuns membru al Parlamentului din Budapesta, moment în care s-a mutat în Ungaria. În anul 1950 s-a stabilit la Madrid, în Spania, unde s-a stins din viaţă trei ani mai târziu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite