Bosch va plăti despăgubiri dacă pleacă mai repede de 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul cu Bosch a fost votat astăzi de consilierii judeţeni cu un singur amendament . Dacă producătorul de piese auto va pleca mai repede de şapte ani de la semnarea contractului, va trebui să plătească despăgubiri.

Consilierii judeţeni au votat astăzi contractul cu Bosch pentru realizarea unei investiţii de peste 70 de milioane de euro la Jucu, în parcul Tetarom. „Bosch trebuie să stea la Cluj minimum 7 ani de zile şi să facă investiţia de 70-80 de milioane de euro în două etape. Etapa întâi trebuie finalizată până în 2013, iar cea de-a doua până în 2015. Dacă pleacă înainte de 2019, Bosch va trebui să plătească despăgubiri 2 ani de zile sau să găsească un alt investitor. Noul investitor trebuie să respecte condiţiile agreate de Consiliul Judeţean Cluj şi Tetarom şi să prezinte garanţii“, a declarat Victor Popa, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj. Acesta a precizat că despăgubirile sunt confidenţiale.

Valoarea investiţiei la Bosch este oarecum similară  celei pe care a făcut-o Nokia cu ceva timp în urmă, adică în jur de 70 de milioane de euro. Numărul de salariaţi va fi de asemenea acelaşi, adică 2.000 de angajaţi.

Contract confidenţial

La şedinţa de Consiliu Judeţean Cluj de azi, consilierii au fost obligaţi să semneze o clauză de confidenţialitate. Ei şi-au exprimat acordul de a nu divulga nimic din datele din Anexele 1 şi 2 la contractul comercial cu firma Bosch. Anexele cuprind date legate de cifra de afaceri a companiei, utilarea halelor sau tehnologia pe care o vor folosi în producţie.

Bosch poate cumpăra terenul

Bosch va putea încheia un contract de vânzare –cumpărare asupra ternului  de 21 de hectare pe care-şi va construi fabrica din momentul  în care va fi efectuat cel puţin 15% din valoarea investiţiei aferente etapei1. Preţul de vânzare va fi stabilit printr-o expertiză efectuată de către un expert independent. Dacă Bosch vinde terenul la un preţ mai mare către un terţ, atunci va trasfera către Tetarom diferenţa de preţ încasată de la terţul cumpărător plus dobânda legală la zi. Terenul de 21,5 hectare va fi concesionat pe o perioadă de 99 de ani.

Bosch se obligă să transmită informaţiile cuprinse în acordul de finanţare cu priviere la valoarea investiţiei, numărul de locuri de muncă create , termenele de începere a lucrărilor şi de punere în funcţiune a investiţiei în termen de 30 de zile de la data aprobării de către Ministerul Finanţelor Publice a cererii de ajutor de stat. Tetarom va încasa redevenţa şi taxa de administrare, şi se obligă să predea terenul cu utilităţile necesare , adică energie electrică şi canale colectoare de ape pluviale  şi va asigura întreţinerea căilor de acces în Parc şi în interiorul Parcului. Dacă Bosch vinde terenul la un preţ mai mare către un terţ, atunci Bosch va trasfera către Tetarom diferenţa de preţ încasată de la terţul cumpărător plus dobânda legală la zi. Terenul de 21,5 hectare va fi concesionat pe o perioadă de 99 de ani.

UPDATE 14.31

Consiliul Judeţean nu dă niciun leu

Amendamentul votat de consilierii locali se referă la faptul că din bugetul Consiliului Judeţean nu vor fi alocate fonduri pentru iluminatul pe spaţiul aferent fabricii care se va ridica la Tetarom III la Jucu. Consiliul Judeţean şi parcul industrial Tetarom nu vor plăti niciun leu pentru viabilizarea celor 21,5 hectare de teren pentru Bosch. „Terenul este viabilizat complet“, spune Viorel Găvrea, directorul Tetarom.
Statul român va oferi facilităţi către Bosch, informaţii care sunt confidenţiale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite