Consulul Ungariei, prezent la o comemorare a Trianonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas
Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas

Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, a depus, luni, o coroană de flori la bustul grofului Miko Imre şi a sădit un carpen, în cadrul comemorării a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, declarând că data de 4 iunie este "ziua tragică a naţiunii maghiare".

Szilagyi Matyias a participat, luni, la Cluj-Napoca, la comemorarea a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, organizată de două organizaţii maghiare de tineret, Consiliul Tineretului Maghiar şi Forumul Tineretului din judeţul Cluj, în cadrul căreia s-au depus coroane de flori la bustul grofului Miko Imre şi s-a sădit un carpen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu privim spre trecut“

"Noi privim nu spre trecut, ci spre viitor, iar acest moment simbolizează unitatea tuturor maghiarilor de pretutindeni, tradiţia şi păstrarea identităţii naţionale. În fiecare an în 4 iunie, pe de-o parte, comemorăm ziua tragică a naţiunii maghiare, iar pe de altă parte, este ziua de reflexie, cum trebuie să asigurăm unitatea naţională în viitor. Acest lucru se poate face doar într-un mod constructiv", a spus diplomatul maghiar.
Szilagyi a adăugat că nu întâmplător a fost ales ca loc de comemorare a Trianonului bustul grofului Miko Imre, care a fost "una dintre marile personalităţi ale Transilvaniei, fondatorul Societăţii Muzeului Ardelean".

Poezie de Wass Albert

În cadrul manifestării a fost citită şi o poezie a poetului maghiar Wass Albert, în care s-a făcut referire la faptul că maghiarii sunt asemeni copacului carpen, "care se îndoaie, dar nu se rupe". La finalul comemorării, cele circa 50 de persoane prezente au intonat imnul Ungariei.
Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după Primul Război Mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. În urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul - Austriei, iar Croaţia şi Slavonia - Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite