Construirea Cluj Arena a adus milioane în bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inaugurare Cluj Arena. Foto: Radu Neag
Inaugurare Cluj Arena. Foto: Radu Neag

Statul a câştigat aproximativ 14 milioane de euro în urma construirii stadionului Cluj Arena, sub formă de TVA şi din diverse impozite şi taxe, suma reprezentând 30 la sută din valoarea totală a contractului de execuţie, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, într-o conferinţă de presă, că valoarea lucrărilor de construire a noii arene se ridică la 35 de milioane de euro, fără TVA.

"Costul edificării Cluj Arena a fost de 35 de milioane de euro plus TVA, adică 44 de milioane de euro. Din aceşti bani, 14 milioane de euro, reprezentând 30 la sută din costuri, au fost asiguraţi de către Guvernul României, restul de 30 de milioane de euro, respectiv 70 la sută, provenind din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Valoarea contribuţiei la stat este în jur de 30 la sută din valoarea totală a contractului, deci aproximativ 14 milioane de euro, reprezentând TVA, impozit pe profit, contribuţii şi asigurări sociale, taxa la Inspecţia de Stat în Construcţii. În cei doi ani au lucrat la construirea stadionului peste 1.500 de angajaţi direcţi", a spus Alin Tişe.

Potrivit şefului CJ Cluj, stadionul are 30.335 de locuri pe scaune, din care 629 de scaune destinate VIP - clasa business, 748 scaune VIP - clasa standard, 87 de scaune categorii Very VIP, 32 de locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

"Stadionul este prevăzut cu o pistă de atletism cu opt culoare, acreditată de către Federaţia Internaţională de Atletism. Sub tribuna 2 se află o pistă de 80 de metri lungime, destinată antrenamentelor şi competiţiilor de copii şi juniori. Noua arenă este prevăzută cu două tabele de scor electronice ultramoderne, de 60 de metri pătraţi, şi cu patru panouri de reclame de 52 de metri pătraţi", a afirmat Tişe.

El a adăugat că în subsolul arenei sunt parcări subterane pentru 303 autoturisme.
"Nocturna terenului de fotbal are patru trepte de iluminare, până la 3000 de lucşi, una de antrenament şi trei de competiţie, permiţând iluminarea până la nivelul de transmisie HD. Stadionul este prevăzut cu un sistem de supraveghere video digital cu peste 102 camere. Toate aceste elemente susţin clasificarea arenei la categoria «Elite»", a spus Alin Tişe.

Preşedintele CJ Cluj a afirmat că stadionul va fi recepţionat de către o comisie specială a instituţiei până la sfârşitul acestei săptămâni.

Premierul Emil Boc a inaugurat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, stadionul Cluj Arena şi a tăiat panglica împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, în prezenţa ministrului Dezoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi a altor oficialităţi locale, la inaugurare fiind prezenţi peste două sute de invitaţi.

Lucrările la stadionul Cluj Arena au început în luna august a anului 2009 şi au fost executate de un consorţiu de opt firme care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite