Construcţiile ilegale apar la „gazeta de perete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constructii ilegale
constructii ilegale

Primăria a decis publicarea pe internet a imobilelor ridicate fără respectarea autorizaţiei de construire. Specialiştii contactaţi de „Adevărul de Seară“ spun că măsura este bine-venită, însă este doar primul pas pentru reglementarea construcţiilor în Cluj. Prin această publicare, constructorii care nu respectă legea vor avea un fel de cazier.

Primăria a anunţat, ieri, că adresele imobilelor ridicate fără respectarea autorizaţiei de construire şi numele proprietarilor vor fi publicate pe siteul instituţiei. Numărul clujenilor care nu au respectat autorizaţia de construire iniţială şi, prin urmare,  primăria nu le-a eliberat actele necesare întabulării, după finalizarea construcţiei, se ridică, doar în luna octombrie, la 13. Aceste imobile au fost verificate în teren, iar inspectorii Primăriei au constatat că ceea ce scria în autorizaţiile de construire nu era conform cu realitatea. De exemplu, la unele imobile în loc de amenajări interioare, cum scria pe autorizaţie, proprietarul şi-a mansardat clădirea. Alţi constructori au primit autorizaţie pentru a-şi ridica o casă unifamilială, însă în locul unei asemenea construcţii a „răsărit“ un adevărat bloc de apartamente. Un alt caz este cel în care un investitor a schimbat destinaţia iniţială a unei clădiri pe care a construit-o din spaţii comerciale în apartamente.

„E o primă măsură“
„Adevărul de Seară“ a vorbit cu specialiştii în legătură cu eficacitatea acestei măsuri. „În mod normal, ar fi trebuit să fi existat mai demult o astfel de măsură. Problema e alta, legată de fiscalitate. Dacă nu intri în legalitate, nici nu plăteşti impozite, pentru că imobilul respectiv nu poate fi întabulat. Deci ar fi avantajaţi cei cu case unifamiliale. În schimb, au de suferit investitorii care nu pot vinde neîntabulat“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Transilvania (OART), Szabolcs Guttmann. El se întreabă, însă, ce urmează după această măsură luată de Primărie, de a publica pe site adresele imobilelor care nu au respectat autorizaţia. „E o primă măsură, e binevenită, dar ce păţeşte după? Intră în legalitate după ce plăteşte amenzi, îşi reface proiectul, documentaţia, iar acolo unde au fost construite adevărate bazaconii, trebuie demolate“, mai spune şeful arhitecţilor ardeleni. Totuşi, această decizie trebuie luată de către instanţa de judecată.

„Noi, arhitecţii am criticat acest fenomen. Am cerut Consiliului Local să ia măsuri. Publicarea celor care nu respectă autorizaţiile poate fi interpretată şi ca un cazier. Ne-ar putea ajuta şi pe noi, arhitecţii, dar şi pe autorităţile locale, dacă ar vrea să facă parteneriate public-private cu anumiţi constructori, cu astfel de <<antecedente>>, să nu lucreze cu cei care <<au călcat pe bec>>“, spune şi Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România. Măsura publicării imobilelor construite sau modificate ilegal e salutată şi de unii constructori. „Ceea ce se întâmplă până acum era ieşit din comun. Constructorii care respectă regulile sunt dezavantajaţi în faţa celor care nu le respectă. Imaginaţi-vă că noi nu putem risca să nu primim acordul de dare în folosinţă pentru un imobil cu 100 de apartamente“, spune Bogdan Căpuşan, investitor imobiliar clujean.

Fără utilităţi
Primăria Cluj-Napoca are pe rol zeci de procese prin care cere demolarea clădirilor ilegale, însă până acum niciun imobil nu a fost efectiv pus la pâmânt, chiar dacă a obţinut până acum sentinţe definitive. În disperare de cauză, Primăria a cerut pricipalilor furnizori de utilităţi să nu racordeze la reţelele de apă, canalizare, gaz şi energie electrică un bloc situat pe Calea Bucureşti, construit ilegal. „Am primit răspuns de la aceste societăţi care asigură utilităţile în care spun că nu vor racorda blocul respectiv“, a declarat Ilulia Perşa, de la Biroul de presă al Primăriei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite