Congres mondial despre cum circulă apa în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii discută ultimele noutăţi legate de circulaţia apei în organism.
Cercetătorii discută ultimele noutăţi legate de circulaţia apei în organism.

Timp de două zile are loc la Cluj-Napoca primul Congres Mondial despre Aquapurine, proteinele canal de transport al apei în organism.

Pentru descoperirea acestor aquaporine s-a acordat premiul Nobel în 2003 unor cercetători străini, dar cercetătorul român Gheorghe Benga, cel care a cercetat primul proteinele canal, a fost omis. La Congres participă oameni de ştiinţă de pe cinci continente. Printre participanţi se numără: Jorge Fischbarg din Argentina, Ross P. Holmes din Statele Unite ale Americii, Vincent Huber  din Japonia, Philip Kuchel din Australia, Norikazu Maeda din Japonia, Christophe Maurel din Franţa, Tsutomu Nakada din Japan, Soren Neilsen din Danemarca, Hartwig Wolburg din Germania, Matasato Yasui din Japonia si Andrea Yool din Australia.

Încă din Antichitate oamenii s-au întrebat cum circulă apa în corpul nostru.  Descoperirea pentru care s-a dat premiul Nobel în 2003 a elucidat misterul şi a revoluţionat medicina: pe suprafaţa celulelor din organismul nostru se află milioane de canale sau pori prin care circulă apa. Aceste canale transportatoare de apă au fost numite aquapurine. Apa dizolvă şi transportă substanţele asimilate sau eliminate şi contribuie la reglarea termică a corpului şi menţine concentraţia de săruri a organismului. Cu cât aquapurinele sunt mai numeroase, cu atât pielea noastră este mai hidratată prin captarea apei din interiorul dermului spre epiderm. Pornind de la această descoperire compania farmaceutică Ivatherm din Bucureşti a realizat o cremă hidratantă care are un rol major în tratara copiilor şi sugarilor cu dermatită atopică. Cercetătorul Ross Holmes din Statele Unite a subliniat în cadrul congresului faptul că : "Proteinele canal sunt vitale în funcţionarea rinichilor". Masato Yasui  a spus de asemenea că „Aquapurina 4 este principala proteină canal din creier  şi e o componentă critică a  acestuia".

Bolile psihice au fost mai bine înţelese ca urmare a acestei descoperiri şi au fost îmbunătăţite medicamentele necesare afecţiunilor neurologice în general. Congresul se încheie vineri seară, la orele 18:00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite