Conduce după ce a omorât patru oameni pe şosea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de afaceri din Cluj se urcă nestingherită la volan, deşi a ucis patru oameni într-un accident petrecut acum patru ani în Apahida. Dosarul în care Claudia Hărănguş (44 de ani) este judecată pentru ucidere din culpă se îndreaptă spre soluţionare cu viteza melcului. 

Claudiei Hărănguş (44 de ani) i se prelungeşte de patru ani fără probleme dovada de circulaţie pe drumurile publice, în lipsa permisului de conducere, reţinut încă din 28 mai 2007, în urma unui accident de circulaţie pe care l-a provocat şi care s-a soldat cu decesul a patru persoane.
Maşina de serviciu condusă de Claudia Hărănguş, director în cadrul firmei de catering Eurest ROM din Dej, se deplasa în mai 2007 prin Apahida. La un moment dat, autoturismul marca Renault Clio a părăsit partea carosabilă cu două roţi, atingând acostamentul drumului aflat încă în construcţie. Femeia a tras de volan spre stânga, pentru a redresa maşina, dar manevra a aruncat autoturismul în derapaj pe celălalt sens de mers, acolo unde s-a izbit frontal de o Dacie 1310, condusă regulamentar. Cei patru ocupanţi ai Daciei au murit pe loc. Este vorba despre Ioan Coţan (34 de ani), Alexandru Preda (20 de ani), Marian Tămaş (32 de ani) şi Marin Voicu (63 de ani). Primii trei erau toţi autostopişti din Jucu, luaţi la ocazie de a patra victimă, originară din Bucureşti.

Declaraţii contrazise de martori

În rechizitoriul dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca se arată că femeia a minţit în faza de urmărire penală, menţionând că a ieşit de pe carosabil pentru a evita un impact cu o dubiţă albă. Declaraţiile ei sunt însă combătute de declaraţiile a doi martori, care neagă că ar fi existat respectiva dubiţă. Mai mult, femeia conducea cu viteză mare pe o porţiune de drum cu limitare de viteza la 50 km pe oră. Experţii au stabilit că în momentul impactului, Renaultul rula cu 86 de kilometri pe oră.
Încă de la primul termen, Claudia Hărănguş a cerut şi obţinut prelungirea dovezii de circulaţie, deşi la dosar au apărut de două ori întâmpinări, prin care soţia şi fiica uneia dintre victime, Ioan Coţan (34 de ani), se opuneau vehement acestui lucru. Instanţa clujeană – în asentimentul procurorului - şi-a bazat de fiecare dată decizia de prelungire a dovezii prin faptul că femeia nu a încălcat prevederile OUG 195/2002, art. 102 alin. 3, lit. A şi C, respectiv nu avea alcoolemie şi a respectat reglementările rutiere de la trecerile peste calea ferată (!), în condiţiile în care accidentul s-a produs pe drum întins.

Daune cerute de sute de mii de lei

Până acum în dosar s-au constituit ca părţi civile soţia şi fiica minoră a lui Ioan Coţan, respectiv Nastasia Coţan şi Ş. Coţan, dar şi sora minoră a lui Alexandru Preda, A. Preda, reprezentată de mama ei, Sofica Preda. Totuşi, soţii Constantin şi Sofica Preda au semnat că renunţă la orice pretenţii financiare în schimbul sumei de 8.000 de lei. Sofica Preda cere, însă, în numele fiicei ei, 200.000 de lei daune morale, în vreme ce familia Coţan a ridicat pretenţii totale de 62.500 de euro şi o rentă lunară de 500 de euro de la momentul producerii accidentului şi până ce Ş. Coţan va absolvi facultatea. Următorul termen în dosar va avea loc pe 10 octombrie.

Amânări după amânări

Dosarul, în care Claudia Hărănguş este cercetată pentru ucidere din culpă, este încă în faza de fond, fiind amânat lună de lună, deşi au trecut mai bine de patru ani de la tragedie. Între timp, două dintre familiile celor decedaţi au fost despăgubite cu câte 1.000 de lei de firma Eurest ROM şi cu 8.000 de lei de Claudia Hărănguş, iar o a treia familie a primit 10.000 de lei din partea inculpatei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite