Condoleanţe pentru IPS Bartolomeu. Transmiteţi un mesaj de rămas bun pentru Mitropolit prin „Adevărul de Seară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalţi prelaţi, preşedintele ţării, Patriarhul Daniel şi o seamă de oameni de cultură le-au transmis mesaje de condoleanţe credincioşilor ortodocşi şi administraţiei eparhiale de la Cluj. Cel mai emoţionant mesaj de la cititori va fi publicat în paginile ziarului.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a declarat că „trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Bartolomeu este, pentru Biserica Ortodoxă, o mare pierdere", informează Mediafax. „A fost membru al Sfântului Sinod, om de cultură şi un teolog care a slujit cu devotament biserica. Chiar dacă vârsta este înaintată, despărţirea este întotdeauna dureroasă şi de aceea singurul lucru care ne rămâne în aceste momente este de a ne ruga lui Dumnezeu ca să uşureze trecerea sufletului său la cele veşnice şi să-l aşeze acolo unde i se cuvine în Împărăţia Cerurilor", a declarat Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza. „Tuturor celor care se roagă pentru odihna sufletului robului lui Dumnezeu Mitropolitul Bartolomeu le transmitem condoleanţe. De asemenea, transmitem condoleanţe Administraţiei eparhiale şi tuturor credincioşilor", a spus IPS Laurenţiu Streza. Întrebat de corespondentul Mediafax dacă Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va supravieţui după decesul Mitropolitului Bartolomeu Anania, IPS Laurenţiu Streza a spus că acest lucru se va lua în discuţie şi se va decide dacă a fost sau nu „o lucrare benefică şi necesară".

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a depus coroane de flori din partea Preşedinţiei, a Guvernului, a Camerei Deputaţilor şi a Secretariatului General al Guvernului, la catafalcul Mitropolitului Bartolomeu din Catedrala Mitropolitană. Coroanele au fost alcătuite din garoafe, crizanteme, cale şi crini. De altfel, Primăria Cluj-Napoca şi Prefectura Cluj au anunţat, marţi, instituirea a trei zile de doliu local, în perioada 1-3 februarie, în memoria IPS Bartolomeu Anania.

Greco-catolicii împărtăşesc durerea ortodocşilor

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a asistat la slujba de pomenire oficiată în Catedrala Mitropolitană şi s-a rugat la catafalcul Mitropolitului Bartolomeu, spunând că s-a „alăturat în suferinţă Bisericii Ortodoxe din Cluj".

„M-am alăturat în suferinţă Bisericii Ortodoxe din Cluj, aşa cum este normal la plecarea dintre noi a Arhipăstorului acesteia, pe care l-am cunoscut şi pentru care am avut sentimente de respect. Am dorit să le putem manifesta şi public prin rugăciunea noastră pentru marele arhiereu şi mânuitor înţelept al cuvântului, atât în scris, prin traducerea Sfintei Scripturi, cât şi prin remarcabilele opere literare, poezii", a spus Crihălmeanu.

„Mare pierdere pentru spiritualitatea românească"

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe întregii Mitropolii. „Cu mare tristeţe am aflat trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Consider că este o mare pierdere pentru Biserica noastră şi pentru spiritualitatea românească, deoarece Înaltpreasfinţitul Mitropolit Bartolomeu a fost un apărător al credinţei ortodoxe şi un locomotor al spiritualităţii româneşti. A îmbinat credinţa şi cultura într-o armonie roditoare. A arătat experienţa vieţii în ţară şi străinătate. Avea un spirit misionar foarte accentuat şi un dinamism deosebit. În mod cuprinzător a găsit întotdeauna, cu toate că vârsta era înaintată, metode noi de pastoraţie şi se adapta la evoluţia societăţii în aşa fel încât Biserica să fie recunoscută şi respectată prin hotărârile ei, dar mai ales prin activitatea ei şi mă refer aici în primul rând la folosirea mijloacelor moderne de comunicare în masă pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu. Desigur, noi considerăm că în Împărăţia Cerurilor va fi în compania sfinţilor autori ai Sfintei Scripturi, ai Sfinţilor Prooroci, ai Sfinţilor Apostoli pentru că a lucrat cu multă osteneală la traducerea şi diortosirea Sfintei Scripturi", a spus patriarhul.

Băsescu: „A slujit cu devotament Biserica şi cultura"

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, încă de luni seară, un mesaj de condoleanţe în care menţionează că IPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament Biserica şi cultura română, aducând laolaltă vocaţia teologică şi formaţia sa remarcabilă de cărturar, potrivit Mediafax.

„Am aflat cu adânc regret vestea trecerii la cele veşnice a Înaltpreasfinţiei Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În aceste momente de tristeţe pentru credincioşi şi pentru Biserica Ortodoxă Română, doresc să îmi exprim respectul şi profunda preţuire faţă de devotamentul cu care Înaltpreasfinţia Sa a slujit deopotrivă Biserica şi cultura română, aducând laolaltă vocaţia teologică şi formaţia sa remarcabilă de cărturar. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul şeful statului, citat într-un comunicat al Preşedinţiei.

Primarul Clujului: „O grea pierdere pentru clujeni"

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, regretă trecerea la cele veşnice a IPS Bartolomeu Anania şi consideră moartea acestuia „o grea pierdere pentru clujeni şi pentruortodoxia românească".

Potrivit unui comunicat al primarului din Cluj-Napoca, Bartolomeu Anania a fost o personalitate marcantă a credinţei strămoşeşti, care, prin întreaga sa viaţă, „a fost un model de urmat pentru credincioşi şi un stâlp al ortodoxiei".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite