Concert istoric la Cluj Orchestrele Operei Române şi Operei Maghiare, pe aceeaşi scenă (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orchestrele celor două instituţii de cultură clujene au urcat pe aceeaşi scenă, astăzi, în centrul municipiului, pentru prima dată în ultimii 90 de ani. Puţini ştiu, însă, că evenimentul poate fi considerat unul istoric.

Centrul municipiului Cluj-Napoca este gazda unui eveniment important în istoria culturii clujene, soliştii Operei Maghiare urmând să susţină un concert pe aceeaşi scenă alături de cei ai Operei Române. Evenimentul a început la ora 20.00, în cadrul Zilelor Clujului.

Dan Lupea, regizor în cadrul Operei Române, a declarat că evenimentul este unul extrem de important şi e pentru prima dată când are loc un astfel de concert în ultimii 90 de ani. "Eu nu ştiu să mai fi fost vreodată în Cluj un asemenea concert în acest timp", a spus regizorul. "E cu atât mai important cu cât Clujul vrea să devină Capitală Culturală Europeană", a adăugat acesta.

Şi Dirijorul Horvath Joszef a afirmat că evenimentul e unul important. "În opinia mea asemenea concerte ar trebui să fie un lucru normal, mai ales că eu dirijez şi la Opera Română, şi la Opera Maghiară", a spus artistul.

Prea puţini clujeni ştiu, însă, că evenimentul este unul în premieră şi văd aşa ceva pentru prima dată în viaţa lor. "Am mai fost la spectacole ale celor două opere, dar nu ştiam că nu au mai concertat împreună", a spus Dorina Cotoi, o iubitoare a culturii. Nici Csaba Beko nu-şi aminteşte nici el de un asemenea concert şi spune că ar trebui să aibă loc mai des. "Sunt sigur că ar avea un mult mai mare succes dacă cele două opere ar mai concerta împreună", a conchis el.

UPDATE: În Piaţa Unirii s-au strâns circa 2.500 de persoane, iar cei care au venit mai repede au prins şi un loc pe scaunele amplasate aici. Un număr mare de clujeni a asistat la concert, însă, în picioare. După cele două orchestre au urcat pe scenă artiştii Filarmonicii Transilvania. Evenimentul s-a încheiat prin intonarea imnului Europei.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite