Concert interactiv: muzicienii „dialoghează“ cu calculatorul pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un concert de muzică interactiv, în cadrul căruia muzicienii sunt acompaniaţi în timp real de calculator pe scenă, va avea loc, în această seară, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Compozitorul Adrian Borza, unul dintre muzicienii care vor cânta luni seară a declarat  că ineditul spectacolului „Remote Ctrl“ constă în realizarea unui duet, live, între mediul electronic şi muzicieni, prin intermediul tehnologiei. În funcţie de context şi de partitura concepută, calculatorul reacţionează, acompaniind în timp real partiturile soliştilor, tehnologia avansată făcând posibilă interacţiunea directă, pe scenă, dintre muzicieni şi mediul electronic.

Calculatorul ascultă şi reacţionează

„Astfel, aceeaşi piesă poate fi mult modificată, de la o interpretare la alta, în funcţie de tălmăcirea artistului pentru o nouă aventură muzicală. Noi facem programul de calcutator care să ne satisfacă nevoile în compoziţie, dar, în schimb, crearea partiturii este pe scenă, dată fiind interactivitatea, adică elementul esenţial. Calculatorul ascultă ceea ce cântă interpretul şi reacţionează pe măsură, acompaniază în timp real", a spus Borza. Acesta a adăugat că o astfel de muzică nu era posibilă în urmă cu 30 de ani.
"Sunt algoritmi de calculator pe care noi, compozitorii, îi creăm, calculatorul analizează înălţimea, sunetul, intensitatea şi tempoul şi reacţionează după acea analiză, se crează aceste momente interpretative pe scenă, lucru care nu era posibil în urmă cu 30 de ani, din cauza mai slabei performaţe a tehnologiei şi a limbajelor de programare", a afirmat compozitorul.

Spectacolul aduce la Cluj doi dintre compozitorii români preocupaţi de utilizarea noilor tehnologii în muzică, specializaţi în programarea computerului. Spectacolul are loc astăzi, la studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, la ora 19.00 şi este o rezultatul unei colaborări dintre Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj şi Centrul de excelenţă în domeniul conexiunii educative, culturale şi artistice europene.
Din program fac parte Cătălin Creţu cu "Piano interactions pentru senzori, pian şi mediu electronic (2011), la pian Mihai Murariu, şi Adrian Borza, cu "If pentru oboi şi calculator interactiv” (2011) şi "Akedia pentru oboi, nanoKontroler şi iFPH (2011)", la oboi - Adrian Cioban. Intrarea este liberă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite