Compoziţii în premieră absolută, la Festivalul „Cluj Modern”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe compoziţii în premieră absolută vor putea fi ascultate la Festivalul de muzică contemporană "Cluj Modern", care mai cuprinde muzică inedită, experimentală, proiecţii multimedia, muzică instrumentală, coral-orchestrală şi electro-acustică.

Potrivit rectorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Adrian Pop, Festivalul "Cluj Modern", ediţia a IX-a, va avea loc în perioada 10-15 aprilie.

"Din doi în doi ani, Festivalul «Cluj Modern» devine pentru o săptămână magnetul atenţiei vieţii muzicale româneşti, prin recitalurile şi concertele dedicate creaţiei culte contemporane. Repertoriul este unul modern, dar modern înseamnă muzică filtrată pentru contactul stabil cu un public mai larg. Festivalul din acest an este şi o restituire, a fost şi muzică «de sertar» pe vremea comunismului, muzica religioasă care nu putea fi cântată atunci şi va fi prezentată acum publicului", a spus Adrian Pop.

Ediţia din acest an reuneşte pe afişe compozitori clujeni din toate generaţiile, cu compoziţii recente, unele în premieră absolută - ca de exemplu Simfonia "Memorial", de Cornel Ţăranu, lucrare dedicată memoriei victimelor comunismului sau "Ciubume", de Horia Şurianu.

Vor mai fi prezentate lucrări de Adrian Borza şi Iulia Cibişescu, compozitori care au făcut parte din selecţia ISCM World New Music Days de la Sydney, Australia (mai 2010) - ca şi piesa simfonică "Patima pământului", de Ciprian Pop, premiată de Uniunea Compozitorilor.

Vor fi, de asemenea, lucrări de George Enescu, Pascal Bentoiu, Myriam Marbe, Adrian Iorgulescu, Viorel Munteanu, Mihaela Vosganian, Dan Dediu, George Balint, Diana Rotaru.

Evenimentul distinctiv al ediţiei din acest an îl constiutie o restituire: în concertul de închiere va putea fi ascultat în primă audiţie, în forma sa integrală şi în interpretarea corului şi orchestrei Filarmonicii "Transilvania", "Requiemul" pe teme din sujba înmormântării de Zeno Vancea, lucrare datând din 1942 şi purtând conotaţiile tragice ale războiului.

"Lucrarea a rămas, pentru întreaga perioadă a regimului comunist, o operă «de sertar». Prezentarea sa publică este astfel o datorie de onoare a posterităţii, asumată de festivalul nostru", a spus Ţăranu.

Pe podium se vor afla ansamblurile clujene "Ars Nova", cele două cvartete de coarde Cvartetul Transilvan şi Cvartetul Arcadia, ansamblul Ad hoc, formaţie care se prezintă pentru prima dată în faţa publicului în acest festival.

Formaţiile oaspete sunt ansamblul Prague Modern, animat de dirijorul francez Michel Swierczewski şi tânăra formaţie SeduCânt din Bucureşti, care va oferi, chiar în deschiderea festivalului, o producţie multimedia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite