Complexul unde s-au sinucis trei studenţi are cabinet psihologic fără specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În căminul VII din Hasdeu a fost amenajat un cabinet psihologic anul trecut, însă acesta nu funcţionează.
În căminul VII din Hasdeu a fost amenajat un cabinet psihologic anul trecut, însă acesta nu funcţionează.

Şase studenţi s-au sinucis în ultimii doi ani, dintre care trei în campusul Hasdeu. Aici există cabinet psihologic, însă nu funcţionează din cauză că „nu există specialişti", cu toate că avem cea mai bună Facultate de Psihologie din ţară.

Campusurile universitare din Cluj-Napoca au fost, în ultimii doi ani, locurile unde s-au sinucis şase studenţi. Psihologii clujeni consideră că existenţa unor cabinete de consiliere psihologică pentru studenţi ar ajuta. „Cabinetele sunt foarte importante. Ar contribui la salvarea tinerilor cu probleme", susţine decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, profesorul universitar doctor Călin Felezeu. O opinie similară are şi Daniel David, şeful Clinicii Psytech din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. „Ar trebui ca Ministerul Educaţiei să bugeteze locuri pentru psihologi clinicieni în universităţi. Studenţii ar trebui să primească gratuit consiliere psihologică", susţine David. Acesta mai consideră că la un anumit număr de studenţi ar trebui să fie şi un consilier psihologic, aşa cum se întâmplă în cazul medicului de familie.

Nu sunt specialişti?!

Purtătorul de cuvânt al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Laura Irimieş, a susţinut, în urma tragediei de sâmbătă noaptea din complexul studenţesc Hasdeu, unde o tânără de 20 de ani s-a sinucis, s-ar putea pune în discuţie deschiderea unui centru de consiliere pentru studenţi, având în vedere că este a treia sinucidere în ultimii doi ani din acest campus. „Noi o să încercăm să mergem pe linia unui centru de consiliere. Când primim rezultatele anchetei vom discuta. Cred că avem suficiente cadre didactice foarte bune care se pot ocupa de acest centru pentru ca tragedii de acest gen să nu se mai întâmple", a precizat Irimieş.

Dacă reprezentanţii UBB se gândesc la deschiderea unui centru de consiliere pentru studenţi cei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) Cluj-Napoca au amenajat de anul trecut un cabinet în căminul VII, care însă nu funcţionează. „Motivul pentru care nu s-a deschis încă acest cabinet este lipsa specialistului", a afirmat Simona Iclozan, reprezentata Departamentului de Relaţii Publice, Imagine şi Marketing din cadrul UMF. După incidentul din weekend, conducerea UMF a decis să deschidă totuşi cabinetul, din octombrie. „Consilierea va fi gratuită şi se va adresa exclusiv studenţilor de la UMF", a mai arătat Iclozan.

Oraşul cu cea mai „tare" facultate din ţară

Colegii de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB spun că instituţia poate furniza oricând specialişti în psihologie. „Avem o colaborare foarte bună cu UMF pe partea de oncologie şi psihologie clinică. Putem  colabora şi pe alte segmente. Un specialist de la noi a lucrat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport pe partea de psihologie a sportivului. Deci, avem experienţa necesară, de specialişti nu mai spun. Domnul Daniel David are doi doctoranzi foarte competenţi care au terminat recent, doctoranzi pregătiţi în ţară şi în străinătate", afirmă decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Călin Felezeu. Această unitate de învăţământ a fost desemnată, în 2011, facultatea anului, de către o fundaţie specializată în educaţie, pentru că aici s-au investit 3 milioane de euro, bani europeni, într-un complex de cercetare psihologică - Camelot. În acest centru se face recuperarea pacienţilor cu depresii şi fobii, cu ajutorul unei platforme de realitate virtuală, numită „Matrix", care este una dintre primele zece din lume ca şi complexitate.

Şase studenţi s-au sinucis în ultimii doi ani


În iunie 2010, Ionuţ Fărcaş, student la Facultatea de Horticultură a USAMV, s-a aruncat de la etajul opt al căminului 16 din Hasdeu deoarece avea datorii la jocuri mecanice. În august 2010, Vlad Chende, masterand la Facultatea de Matematică-Informatică a UBB, s-a aruncat în casa scărilor de la etajul 4 al căminului Economica din cartierul Gheorgheni, după ce se certase cu tatăl său. În  mai 2011,  Nicu Seişan, student în anul I la Facultatea de Matematică-Informatică, s-a aruncat de la etajul nouă al căminului 16 din Hasdeu. La jumătatea lui decembrie 2011, Iulia Plăian, eleva ce şi-a luat BAC-ul cu 10 la BAC, totodată studentă la  UTCN, s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc din Gheorgheni. În ianuarie 2012, Adrian Gavrilescu, student tot la UTCN, s-a spânzurat de pat, în căminul din Mărăşti din pricina unui eşec în plan personal. O altă tragedie s-a petrecut, în weekend, în căminul 14 din Hasdeu, unde Andreea Buzan, studentă în anul I la teatru, şi-a luat viaţa.

CITEŞTE ŞI:

Studenta sinucigaşă părea interesată de femei
Andreea Buzan, studenta care s-a sinucis sâmbătă noaptea, avea cont pe rețeaua de socializare Facebook şi trecuse la "basic info" că era interesată de femei. Ea a absolvit unul dintre cele mai bune licee din Bistriţa şi câteva fotografii i-au apărut într-un cotidian monden. Citeşte aici continuarea!

Prietenii studentei sinucigaşe: „E o veste şocantă şi un adevăr pe care îl afli prea târziu"
Prietenii Andreei Buzan, studenta care s-a sinucis sîmbătă seara în complexul studenţesc Haşdeu din Cluj, îşi iau la revedere de la ea şi prin mesaje postate pe facebook. Tot acolo au scris mesaje de încurajare pentru familie. Citeşte aici continuarea!

Profesorii studentei sinucigaşe: „Era o elevă model"
Profesorii de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, unde a absolvit Maria Andreea Buzan, îşi aduc aminte de ea şi spun că era o elevă respectuoasă, ambiţioasă şi muncitoare. Citeşte aici continuarea!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite