Companiile de stat, imune la criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocolite de disponbilizări şi tăieri din salarii, firmele de stat trec prin criză ca peştele prin apă.

În timp ce bugetarii vor avea salarii mai mici cu 25%, iar companiile private au făcut încă de anul trecut disponibilizări sau reduceri salariale, firmele de stat din Cluj par neafectate de criză.

Companiile de stat din Cluj nu se gândesc la eventuale reduceri salariale şi nici disponibilizări nu au făcut. Două mari regii din Cluj, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), subordonată Consiliul Local Cluj-Napoca, şi Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ), aflată în administrarea Consiliului Judeţean (CJ), sunt pe „plus“ în urma calculării profitului înregistrat pentru anul 2009.

Ioan Morocăzan, directorul RADP Cluj a menţionat că măsurile anticriză nu au presupus nici disponibilizări, nici reducerea salariilor. „Noi am redus cheltuielile pe deplasări sau pentru telefon. Pentru a pune în aplicare măsurile vehiculate în prezent, acestea mai întâi trebuie să intre în vigoare. Dacă se va impune, se vor reduce salariile“, a spus Morocăzan. În cadrul regiei lucrează 231 de angajaţi, al căror salariu mediu este de 900 - 1.000 de lei.

Eugen Cadar, coordonatorul RADJ Cluj, a spus că de la începutul crizei, încă nu s-a luat vreo măsură de reducere a salariilor sau de concediere a personalului. „Noi lucrăm în funcţie de licitaţiile pe care le câştigăm. În prezent, toţi oamenii sunt la lucru. Avem de lucru suficient pentru a-i putea ţine pe toţi. Într-adevăr regia are capital de stat, însă noi singuri ne căutăm de lucru“, a spus Cadar.Directorul a subliniat că, de la jumătatea anului, angajaţii îşi vor primi şi al 13-lea salariu, datorită profitului mare înregistrat pentru anul trecut. La RADJ Cluj lucrează 435 de angajaţi al căror salariu mediu este de aproximativ 1.600 de lei.

Nici asupra Regiei Autonome de Transport Urban de Călători (RATUC) Cluj, aflată în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, unitate cu 1.500 de angajaţi, criza nu a avut niciun efect. „La noi, personalul e plătit pe cursă. Suntem unitate cu personalitate juridică şi nu ne afectează măsura reducerii salariului“, susţine directorul Liviu Neag. Salariul mediu la RATUC este de 1.500 - 1.600 de lei.

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, a înregistrat, potrivit directorului David Ciceo, o creştere a traficului de 18% în 2009 faţă de 2008, motiv pentru care concedierile şi reducerea salariului nu au fost necesare. „În primele luni ale acestui an avem o creştere a traficului de 40% prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Nu cunoaştem prevederile privind reducerea salariilor pentru angajaţii aeroportului“, a arătat Ciceo. Directorul a mai informat că în prezent Aeroportul are 210 angajaţi.

Nici conducerea Regiei Autonome de Termoficare nu are în vedere reducerea salariilor pentru personal. „Cât nu există o explicaţie a măsurilor, nu mă pot pronunţa. Nu ştiu dacă măsura se aplică şi pentru companiile cu capital de stat, aşa cum suntem şi noi. În cadrul RAT nu s-a simţit criza, pentru că apa caldă şi căldura sunt cerinţe esenţiale. Dacă trebuie, ne vom supune legii“, a explicat directorul economic al RAT Cluj, Ioan Moldovan. RAT Cluj are 170 de angajaţi, după ce în urmă cu 8 ani, la regie lucrau 800 de oameni.

„Taxa de solidaritate“

După ce „Adevărul“ a prezentat faptul că angajaţii din cadrul companiilor cu capital de stat nu ar putea fi afectaţi de măsura reducerilor salariale, ieri, Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a propus o „taxă de solidaritate“. Taxa, potrivit ministrului va fi aplicată angajaţilor din acest sector care au venituri peste un nivel care urmează a fi stabilit.

                               Cifră de afaceri                       Profit                    
RADP -                    1.200.000 lei                      100.000 lei             
RADJ -                    60.000.000 lei                     1.800.000 lei          
RATUC -                  97.000.000 lei                    23.000 lei
Aeroportul Cluj –   15.000.000 euro                    0 lei*
RAT –                        103.000.000 lei                 72.000 lei

*Profitul a fost integral reinvestit

„Dacă huzuresc, să nu ia bani de la stat“

Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice (IPP) este de părere că până în prezent, se ştie că de măsurile Guvernului privind reducerea salariilor cu 25% vor fi afectaţi poliţiştii, profesorii, lucrătorii din armata şi din sistemul sanitar. „Chiar dacă aceste regii sunt autonome, iar şefii sunt puşi pe criterii politice şi nu pe baza de competenţe, din contră, statul poate reduce salariile anagajaţilor nu cu 25%, ci chiar cu mai mult.

La ei statul poate reduce cheltuielile şi înainte de 1 iunie, pentru că aceste regii funcţionează pe baza capitalului de stat“, susţine specialistul. Chiar dacă declară că sunt pe profit, Moraru este de părere că reducerea cheltuielilor salariale este necesară. „Dacă huzuresc, să nu li se dea bani de la Consiliile Locale. Să se descurce pe cont propriu. Prin reducerea salariilor, o parte din bani se va întoarce la bugetul local care cu siguranţă este afectat de criză“, este opinia reprezentantului IPP.  Moraru a mai spus că dacă se arată că municipiul Cluj-Napoca şi judeţul Cluj „o duce bine“, atunci să se renunţe la alocarea de bani de la nivel central.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite