Comoara unui fotograf din România sălbatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia de care Dan Dinu este cel mai ataşat dintre toate fotografiile expuse în centrul Clujului
Fotografia de care Dan Dinu este cel mai ataşat dintre toate fotografiile expuse în centrul Clujului

50 de imagini cu frumuseţi sălbatice din toate parcurile naţionale din ţară pot fi văzute în centrul Clujului într-o expoziţie care va face turul ţării.

„România sălbatică" este numele unei expoziţii itinerante de fotografie în aer liber care poposeşte în centrul Clujului până vinerea viitoare, 27 iulie, dar şi a primei bănci de imagini cu cele mai sălbatice şi surprinzătoare peisaje din toate parcurile naţionale, naturale şi geoparcuri din ţară. Fotografiile sunt din Parcul Naţional Domogled din Valea Cernei, Retezat, Defileul Jiului, dar şi din Delta Dunării. Iniţiativa a avut-o fotograful profesionist Dan Dinu (31 de ani), din Braşov.

În august 2010 a scris un proiect care a fost finanţat de World Wide Fund for Nature (WWF) şi Garanti Bank şi care se va încheia în 2012 cu un film documentar şi un album de fotografii din toate cele 28 de parcuri naţionale, naturale şi geoparcuri din România. Albumul va fi disponibil şi pe www.romaniasalbatica.ro. „Expoziţia ne aduce aminte că avem ţara cu cea mai bogată diversitate din Uniunea Europeană şi ne îndeamnă să ne protejăm valorile. Pentru WWT, expoziţia aduce cel puţin 50 de motive în plus pentru care să ne implicăm în protecţia mediului în România", a afirmat Magor Csibi, director de program WWT România, prezent la vernisajul din Cluj.

Promovând România sălbatică


Turiştii şi clujenii care trec în aceste zile prin Piaţa Unirii din Cluj-Napoca vor putea admira 50 de poze, expuse pe panouri de mari dimensiuni, care surprind frumuseţi cum rar pot fi văzute şi de iubitorii muntelui. O bună parte dintre aceste fotografii au fost făcute în zone mai puţin accesibile publicului din cele 13 parcuri naţionale ale ţării şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. „Aproape fiecare imagine are în spate o poveste", spune fotograful profesionist Dan Dinu, care a venit la Cluj pentru a deschide expoziţia „România sălbatică".

Tandreţe printre sălbăticiuni

Fotografia care îi este cea mai dragă dintre cele 50 expuse la Cluj e cea care înfăţişează un gest de tandreţe între o capră neagră şi puiul ei. Dan Dinu spune că imaginea a fost făcută în Poiana Închisă din Munţii Piatra Craiului în vara anului trecut. „Caprele au fost foarte cuminţi şi nu au fugit. Ne-am apropiat puţin câte puţin până când eram doar la câţiva metri. Fiind aproape, capra a simţit un pericol şi şi-a chemat puiul care era mai departe. El a venit imediat şi a avut un gest de tandreţe. A început să se joace. Atunci am făcut pe nerăsuflate poză după poză. Apoi am văzut că am prins gestul acela şi eram fericit. Deşi coborâsem fiindcă ne era sete, făcusem vreo două ore poze şi abia apoi am mers să beau apă. Fotografii care exprimă gesturi de tandreţe printre sălbăticiuni sunt foarte rare", mărturiseşte Dan Dinu.

Acesta a expus peste 70 de lucrări în saloane naţionale şi internaţionale, are numeroase premii obţinute la concursuri de profil şi este artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică.

Cum a pornit proiectul

Dan Dinu crede că zonele sălbatice ale României au nevoie de multă promovare pentru a fi cunoscute, apreciate şi protejate. „Prin 2008 sau 2009 lucram la o revistă şi promovam parcurile naţionale din ţară. Am avut nevoie de imagini şi am găsit foarte puţine şi nu foarte calitative, asta după ce am luat legătura cu cei de la parcuri, cu fotografi din ţară, cu ONG-uri de mediu. De acolo a plecat ideea proiectului", spune Dan Dinu.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite