„Comoara“ de la Casa de Cultură a Studenţilor: TIFF reînvie aparatele de proiecţie de acum o jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film au scos la iveală patru aparate de proiecţie fabricate în anii '60, funcţionale şi acum. Acestea se aflau în cabina de proiecţie de la Casa de Cultură a Studenţilor.

2011. La Cluj rulează în multiplexuri „ultimul răcnet" filme tridimensionale, realizate cu sute de milioane de dolari, care atrag cinefilii prin diverse efecte speciale, calitate impecabilă a imaginii şi a sunetului, acţiune.

1989. Doar studenţii de altădată ai Clujului îşi mai amintesc, poate, de celebrele cinemateci care se organizau, de două ori pe an, la Casa de Cultură a Studenţilor. Timp de două săptămâni, sala de proiecţie a instituţiei, de 900 de locuri, se umplea ochi la fiecare dintre cele două-trei filme care rulau zilnic, cât dura Cinemateca Studenţească.

Revoluţia avea să transforme cinemateca de atunci în amintiri, prăfuite asemenea rolelor de celuloid care au aşteptat, cuminţi, vreme de mai bine de 20 de ani, să fie redescoperite.

„Am găsit cheia magică de la cabina de proiecţie. Acolo e chiar o sală de proiecţie, dacă ducem aparatura la Muzeul Cinematografiei de la Torino o putem vinde pe bani mulţi. Parcă intri în altă realitate", a declarat Tudor Giurgiu, directorul TIFF, cel care a descoperit, ieri, aparatele de proiecţie în febra pregătirilor pentru festival.

„Un loc ferit de comunişti"

Proiecţionistul de atunci de la Casa de Cultură a Studenţilor, astăzi pensionar, Vasile Sărăcuţ spune că atunci când au fost aduse, prin anii '60 aparatale erau dintre cele mai moderne. „Lumea a evoluat, s-a modernizat. Aparatele au fost aduse de la Fabrica Tehnocim, pe atunci erau cele mai moderne. Acum, mai au doar o valoare sentimentală", crede proiecţionistul.

Un posibil muzeu

Silviu Corpodean, fost director al instituţiei, a fost unul dintre cei care frecventau Cinemateca Studenţească. „Ţin minte cum ne adunam, studenţii, la cinemateci. Rulau filme mari, Hitchcock, Fellini. Erau aduse de la Arhiva Naţională de Filme, într-un circuit închis, doar pentru studenţi", explică Silviu Corpodean. Acesta plănuieşte ca cele patru aparate de proiecţie să devină piese de cinste ale unui viitor muzeu al studenţilor clujeni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite